Selvstændige holder fast i det frie liv

16x9

Selv om det til tider kan være svært at få forretningen til at løbe rundt under den igangværende krise, er der ikke mange selvstændige, der vælger at lukke og slukke.

Faktisk ønsker langt de fleste at fortsætte for sig selv.

Det viser en undersøgelse, som a-kassen ASE har lavet blandt sine medlemmer. Fire ud af fem - 79 procent - af de selvstændige siger "nej tak" til de goder, man er sikret som fastansat. Det er eksempelvis seks ugers ferie, betalt sygdom og en månedlig løncheck.

Og hele 38 procent af de selvstændige har da heller ikke været "ansat" hos en arbejdsgiver, siden de selv etablerede virksomhed.

- Det er ganske karakteristisk for vores selvstændige. Vi hører igen og igen, at de selvstændige næsten oplever tilværelsen som uafhængig selvstændig som et kald, siger Jesper Bøge, der er administrerende direktør i ASE.

Trodser lange arbejdsdage
- På trods af en daglig arbejdstid, der langt overstiger otte timer, og en løbende kamp mod offentligt bureaukrati og regelrytteri, er selvstændighedskulturen fuldstændig integreret i deres dna, siger han.

For det er ikke udsigten til en 37-timers arbejdsuge, der lokker de selvstændige.

Undersøgelsen viser, at 82 procent af de selvstændige har en arbejdsuge på mere end 40 timer om ugen, 62 procent har en arbejdsuge mellem 40 og 60 timer, mens omkring 20 procent har en arbejdsuge over 60 timer om ugen.

Analysen er udarbejdet i uge 23 og 24 af ASE blandt udvalgte medlemmer af arbejdsløshedskassens 86.000 selvstændige.

/ritzau/