Kæmpeselskaber er ude af krisen

16x9

De største danske virksomheders indtjening og udbetaling af udbytte er tilbage på samme niveau som før finanskrisen. Samtidig kæmper resten af samfundsøkonomien fortsat for at rejse sig efter recessionen. Det skriver Information.

- Selv om vi er i en situation, hvor økonomien stadig har det rigtig svært, så klarer en del virksomheder sig rigtig fornuftigt, siger Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian, til Information.

Flere økonomer peger på, at virksomhederne har sparet sig ud af krisen ved at effektivisere forretningen. Men selv om de store virksomheder igen tjener lige så mange penge som før krisen, er det ikke kommet til udtryk i nyansættelser.

- De kraftige effektiviseringer, som virksomhederne laver, giver umiddelbart en produktivitetsgevinst, men det giver også et jobtab, siger Bo Sandemann Rasmussen, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet.

En opgørelse fra Nationalbanken viser nu, at de børsnoterede selskabers udbetaling af udbytte i de første fire måneder af 2013 var på 23,1 milliarder kroner. Det er det højeste niveau siden 2006. Og det næsthøjeste niveau de seneste 10 år.

- Det store flertal af virksomhederne har det svært, og så har vi nogle enkelte store virksomheder, hvor det kører ret godt, vurderer Bo Sandemann Rasmussen.

Små virksomheder er stadig under pres
Samtidig viser en opgørelse, som Nordea har lavet for Information, at de største danske børsnoterede virksomheders indtjening også er tilbage på niveauet fra 2007, mens de små virksomheder fortsat er hårdt presset af krisen.

- Krisen har vist, at de store og primært internationalt funderede virksomheder har klaret sig rigtig flot under krisen og er kommet langt bedre igennem den end de små og mellemstore virksomheder i Danmark.

- De ligger på en indtjening, der enten er den samme som eller i mange tilfælde højere end før krisen, siger Henrik Drusebjerg, seniorstrateg i Nordea.

Tilsammen tegner A.P. Møller-Mærsk og Novo Nordisk sig for 58 procent af de samlede udbetalte aktieudbytter fra januar til april 2013.

/ritzau/