Kinesere køber plejehjem for millioner i Danmark

16x9

Den danske tradition for at drive plejehjem er i høj kurs, og den er også en eksportvare for kirkelige organisationer.

En aftale om at lede plejehjem sammen med en kinesisk kvinde, der driver otte plejehjem i Chongqing i det vestlige Kina, er underskrevet.

Og i løbet af denne uge kommer en kinesisk delegation til Danmark for at underskrive endnu en kontrakt om etableringen af et plejehjem i Shanghai, så omkring 400 plejeboliger kan stå klar i slutningen af 2014. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Emil Tang er direktør for Danske Diakonhjem, som ejer 35 plejehjem med godt 1600 beboere i Danmark. Han forklarer, at det ikke drejer sig om forkyndelse.

- Vi tager ikke til Kina for at missionere, men vi vil møde mennesker med baggrund i vores værdier, så vi på den måde er med til at eksportere et kristent livs- og menneskesyn, siger han.

Danske Diakonhjems udgifter går til organisationens rejser og til ansættelsen af danskere i Kina. I den kommende tid sender de to medarbejdere til Kina, der skal formidle, hvordan plejehjem ledes i Danmark.

Direktør Bente Strager fra Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg fortæller, at skolen skal samarbejde med Danske Diakonhjem om uddannelsen af kinesisk personale.

- Plejehjemssektoren i Kina er kendetegnet ved, at den var nærmest ikke-eksisterende til pludselig at være på den politiske dagsorden med krav om, at der skal laves plejehjemspladser overalt.

- Her arbejder mange ufaglærte. Dem skal vi uddanne via tolk i Kina. Gradvist skal det udvikles, så kinesere også kan uddanne kinesere, forklarer Bente Strager.

Ifølge Emil Tang mærker kineserne et-barns-politikkens konsekvenser, for de har ikke råd og tid til både at passe et arbejde, en familie og også ældre familiemedlemmer. Der er blandt andet derfor et voksende behov for plejehjemspladser.

I det område, hvor Danske Diakonhjem er engageret, vil der inden for de næste år mangle omkring 60.000 plejehjemspladser.