Korruptionsskandale: Tjekkisk premierminister går af

16x9

Tjekkiets premierminister, Petr Necas, har søndag aften meddelt, at han trækker sig fra sin post. Officielt vil det ske mandag.

- Jeg vil træde tilbage i morgen, siger Petr Necas efter et møde i sit parti, Borgerdemokraterne.

Det er formentlig en verserende korruptionsskandale omkring den tjekkiske premierministers kontor, der har fået ham til at meddele, at han trækker sig.

Necas har i hvert fald været under pres for at tage sin afsked, siden en af hans nærmeste støtter blev anklaget for korruption og magtmisbrug.

En domstol i byen Ostrava slog forleden fast, at Necas' kontorchef Jana Nagyova, som er mistænkt for korruption, skal forblive i myndighedernes varetægt. Anklageren hævder, at hun har bestukket politikere og beordret spionage af mennesker.

Sagen er så omfattende, at selv Necas' kone, som han ifølge Reuters er ved at blive skilt fra, er blevet overvåget. Necas siger, at han ikke kendte til overvågningen af hverken hans kone eller andre - men at anklagerne har været så vedholdene, at han ikke længere har haft støttepartiernes tillid.

Med Necas' afsked venter en del forhandlinger frem og tilbage mellem koalitionspartierne, oppositionen og præsidenten, før en ny premierminister kan udpeges. Den tjekkiske premierminister har ifølge Reuters givet udtryk for, at hans parti, Borgerdemokraterne, vil søge at danne en ny regering med et andet partimedlem som premierminister.