Nye anklager: Solhaven-pædagog brækkede finger på ung

16x9

Én pædagog på Solhaven tog kvælertag, en anden brækkede fingeren på en ung, mener politiet

Nordjyllands Politi offentliggør nu nye detaljer om den grove vold og mishandling, som et stort antal unge skal være udsat for på døgninstitutionen Solhaven i Farsø.

Det sker i et tillægsanklageskrift i sagen mod en stribe ansatte fra Solhaven.

Da de ansatte i marts blev tiltalt, talte anklageskriftet i alt 66 punkter af mishandling og ulovlig tvang mod i alt 12 personer i perioden 2005 til 2012.

Nu er der føjet yderligere otte punkter om mishandling til anklageskriftet - samt et tilfælde af ulovlig tvang.

Anklage: Slog dreng med kløvet brænde
Et af de nye forhold er ifølge tiltalen sket mellem 18. og 25. november 2009 på Solhavens afdeling "Gården". Her slog den ansatte, RE, en ca. 17-årig dreng over næsen med et stykke kløvet brænde - derpå tvang RE ham til at sidde på en '1 liter stor malerbøtte' i op til en time, mener politiet.

Samme ansatte skal ifølge tiltalen nogle måneder senere - mellem 15. januar og 15. februar 2010 - have mishandlet en dreng i forening med endnu en ansat, TKJ, på afdelingen "Gården".

Første sparkede de stolen væk under drengen, så fastholdt de ham på gulvet og slog ham i ansigtet og på brystet med både flad og knyttet hånd, mener politiet.

Tiltale: Fortsatte vold i bus
Ifølge anklageskriftet fortsatte mishandlingen af den unge i en bus fra "Gården" og afdelingen "Akutten". Det skete, da TKJ overhørte den unge fortælle en anden om den vold, han tidligere havde været udsat for.

Det udløste 'to slag i hovedet', fremgår det af et af de nye tiltalepunkter i sagen.

Både TKJ og RE har mishandlet yderligere to unge, der har boet hos Solhaven, mener politiet.

Det tredje nye forhold mod TKJ skal være sket 8. februar 2010 mellem kl. 15 og 19 på et kontor tilknyttet afdelingen "Akutten", mener politiet.

Her tog TKJ fat om lillefingeren på højre hånd af en af de unge, og bøjede den så langt bagud, at fingeren brækkede, fremgår det af anklageskriftet.

For RE's vedkommende mener politiet også, at han mishandlende en ca. 15-årig dreng mellem 18. august og 1. oktober 2009 'i en skov ved et ukendt sommerhus', der er tilknyttet Solhaven.

Anklage: Mishandling pga tøj-tyveri
I sin iver på at udspørge drengen om tyveri af tøj, gik han så hårdt til værks, at Nordjyllands Politi betegner det som decideret mishandling:

Først kastede han den unge ned i jorden, derpå stødte RE sit knæ i maven på den unge, der fik 'åndedrætsbesvær', fremgår det af anklageskriftet.

Nordjyllands Politi har også i tillægsanklageskriftet rejst tiltale for to andre forhold om mishandling. Et handler om en ung, der har fået tildelt flere slag på kinden og i baghovedet.

Et andet handler om en ung, der er blevet klemt 10-15 sekunder om halsen 'med åndedrætsbesvær til følge', fremgår det af tillægsanklageskriftet.

Nordjyllands Politi går efter at få de 12 ansatte frakendt retten til at arbejde som pædagogmedhjælper 'eller udøve virksomhed på institutioner, opholdssteder eller lignende, der
væsentligst bebos af børn og unge'.

Sagen begynder ved Retten i Aalborg den 2. september 2013, og er ventes dom i januar 2014.