Mor afslører før Pistorius-retssag: Hun var så bange

16x9

I dag skal den benamputerede atletikstjerne Oscar Pistorius møde i retten i Pretoria for at tale om den skæbnesvangre nat i februar, hvor han skød og dræbte sin kæreste.

Den 26-årige sportsmand - der også kendes som "Blade Runner" efter sine benproteser - står tiltalt for overlagt drab på Reeva Steenkamp. Han insisterer selv på, at han i et paranoidt øjeblik fejlagtigt antog kæresten for at være en indbrudstyv, da han skød hende gennem en toiletdør midt om natten.

Pistorius' forklaring lyder på, at han ikke havde lagt mærke til, at hun havde forladt deres fælles seng og var gået på toilettet.

Reeva Steenkamp og Oscar Pistorius var i offentligheden kendt som et velfungerende par, men ifølge Reeva Steenkamps mor, June Steenkamp, var forholdet ikke altid godt. Det kom blandt andet til udtryk i en telefonsamtale, som Reeva havde med sin mor, fremgår det af en ny dokumentar på Channel 5.

- Vi har skændtes. Vi har skændtes meget, skal Reeva have sagt til sin mor.

Det er ikke den eneste beretning, moren har. Hun fortæller også, at hendes datter under en køretur med Pistorius ringede til hende, fordi Oscar Pistorius kørte for vildt.

- Hun var bange. Hun var så bange. Jeg sagde: Giv ham telefonen. Hun gav Oscar telefonen straks. Jeg sagde: Hør her, hvis du gør mit barn noget ondt, så får jeg dig udslettet, siger June Steenkamp ifølge Telegraph.

Artiklen fortsætter under billedet

Gwyn Guscott, ven til Reeva, fortæller ifølge Telegraph i samme dokumentar, at de Reeva Steenkamp havde skændtes med Oscar Pistorius - men at hun havde besluttet sig for at få det til at fungere.

I dag begynder sagen mod Pistorius altså - men både anklagere og forsvarere har varslet, at den første høring blot er en formalitet, og at den egentlige retssag ligger måneder ude i fremtiden. Derfor må de mange millioner interesserede formentlig vente lidt endnu med at høre, hvordan vidner og eksperter ser på sagen.

Herunder er et kort overblik sagen:

* 14. februar: Reeva Steenkamp rammes af fire skud og dør i Oscar Pistorius' hjem i Pretoria. Atletikstjernen anholdes af politiet.

* 15. februar: Oscar Pistorius anklages for overlagt drab. Kautionshøringen udskydes nogle dage.

* 19. februar: Kautionshøringen begynder. Oscar Pistorius indrømmer at have skudt sin kæreste, men hævder, at der var tale om et uheld. Han troede, at hun var en indbrudstyv.

* 22. februar: Efter flere dages retsmøder beslutter dommer Desmond Nair at løslade Oscar Pistorius mod kaution, fordi beviserne ikke er entydige.

* 28. marts: Oscar Pistorius anke af flere særlige vilkår i forbindelse med kautionen tages til følge. Han får lov at rejse ud af landet.

* 4. juni: Retssagen mod Oscar Pistorius er programsat til at begynde.

Kilde: Ritzau

Oscar Pistorius blev til manges overraskelse løsladt mod kaution efter de indledende retsmøder.