Amnesty: Tillad Manning at fremføre alle argumenter

Manden bag den største lækage af hemmeligstemplede dokumenter i USA's historie, Bradley Manning, kan under sin retssag ikke bruge argumentet, at han "handlede i offentlighedens interesse", da han lækkede tusindvis af hemmelige dokumenter.

Det har dommer Denise Lind fastslået.

Hun siger, at Mannings motiver for offentliggørelse ikke var relevante for, om han bevidst brød loven, men kun kunne komme i betragtning som formildende omstændighed i forhold til strafudmålingen.

Det har fået Amnesty International op af stolen.

Organisationen opfordrer på det kraftigste USA til at tillade Manning at anvende alle sine argumenter - herunder i høj grad også, at han handlede i offentlighedens tjeneste ved at lække informationer til Wikileaks.

- Retten skal tillade Manning at forklare hans fulde motiv for at frigive oplysningerne til Wikileaks, siger Anna Fitzgerald, der er direktør for forskning og kriseberedskab hos Amnesty International.

- Det er foruroligende, at han ikke må bruge argumentet om offentlighedens interesse som forsvar, da han siger, at han med rimelighed troede, at han dokumenterede krænkelser mod menneskerettigheder og den humanitære folkeret, fortsætter hun.

Anna Fitzgerald mener klart, at Manning skal have lov til at forklare præcist, hvordan han - ifølge ham selv - tjente offentlighedens interesse ved at hjælpe til offentliggørelsen af over 700.000 hemmelige amerikanske regeringsdokumenter fra 2009 til 2010.

- Kun at tillade Manning at forklare sine motiver under strafudmålingsspørgsmålet kan have en negativ virkning for andre, der mener, at de handler i offentlighedens interesse ved at videregive oplysninger, siger hun.

Tiltalen mod Manning omfatter 21 punkter, og det mest alvorlige af disse lyder på, at han har hjulpet fjenden - det vil sige terrornetværket al-Qaida og dets daværende leder Osama bin Laden.

Manning erkendte sig delvist skyldig under mandagens korte retsmøde - helt præcist i 11 af anklagepunkterne.

Amnesty International vil følge sagen nøje og vil sende en observatør til centrale retsmøder i sagen, som forventes at køre i de næste mange måneder.

/ritzau/