Tyrkiet: Politiet affyrer tåregas mod demonstranter

Tyrkisk politi har mandag aften affyret tåregas mod tusindvis af demonstranter på Taksim-pladsen i Istanbul i Tyrkiet, rapporterer nyhedsbureauet AFP.

Formålet var angiveligt at forsøge at sprede demonstranterne og dermed stoppe dem fra at komme frem til premierminister Recep Tayyip Erdogans kontor i byen, der ligger ikke langt fra Taksim-pladsen.

- Tayyip gå af, skreg demonstranterne.

For fjerde dag i træk protesterer de mange demonstranter mod premierministeren, da de er trætte af hans - efter deres opfattelse - autoritære og islam-orienterede styre. De kræver hans afgang.

Menneskerettighedsgrupper og læger siger, at mere end tusind mennesker er kvæstet i sammenstød mellem politi og demonstranter i Istanbul og 700 i hovedstaden Ankara. Mere end 1700 skal være blevet arresteret på landsplan.

Erdogan afviser mandag på tv, at et "tyrkisk forår" inspireret af den arabiske verden er i gang.

Uroen i Tyrkiet har fået flere ledende personer til at udtrykke bekymring over situationen - særligt over rapporterne om "overdreven magtanvendelse" fra det tyrkiske politi.

- Vi håber naturligvis, at der vil blive iværksat en grundig undersøgelse af disse hændelser og fuld tilbageholdenhed fra politiet med hensyn til denne form for opførsel, siger USA's udenrigsminister, John Kerry, blandt andet.

Også den amerikanske præsident, Barack Obama, er foruroliget. Via en talsmand fra Det Hvide Hus opfordrer han politi og demonstranter til at undgå vold.

- Vi er bekymrede for, hvordan man har reageret, men vi er overbevist om, at den tyrkiske regering vil klare det, siger talsmand Jay Carney.

Han understreger vigtigheden af at tillade fredelige demonstrationer og mener, at den tyrkiske regering bør undersøge volden, skriver nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/AFP