Teaterskole mistænkes for massiv svindel

16x9

Ledelsen på Film- og Teaterskolen Holberg i København er under mistanke for massiv svindel med kommunale tilskudsmidler.

Det kan TV 2 afsløre i aftenens 22-nyheder på baggrund af en aktindsigt i sagen.

Skolens leder Carl Webber fik i 2010 og 2011 oprettet syv ungdomsforeninger, og skolens elever blev indsat som formænd, bestyrelsesmedlemmer og kasserere i foreningerne.

Ifølge eleverne skete det uden deres vidende.

- Jeg havde ikke nogen anelse om, at jeg var Bestyrelsesmedlem. Der har ikke været et eneste møde og der er ingen aktivitet i foreningerne overhovedet, siger Daily Snow, som er talsmand for eleverne, til TV 2.

Foreningerne har siden deres oprettelse været aktivitetsløse, men har samlet set modtaget mindst 640.000 kroner i kommunale tilskud.

Pengene blev kanaliseret videre i form af husleje til en anden forening, "Stanislavskij i dag", der ligesom de syv falske foreninger kontrolleres af skolens leder Carl Webber.

- Vi havde ingen indsigt i foreningernes konti eller regnskaber. Det blev varetaget af skolens ledelse. Vi havde intet med driften af foreningerne at gøre ud over at skrive under, da vi blev meldt ind, siger Sebastian Jørgensen, som på papiret er formand for tre af de mindst syv foreninger, som har fået støtte, til TV 2.

Københavns Kommune har på intet tidspunkt de sidste fire år ført tilsyn med de syv foreninger. I en mail til Københavns Politi forklarer kommunen om det manglende tilsyn,"at dette ikke blev nået, deres tilskud blev godkendt ud fra deres indsendte ansøgninger".

Kommunen har dog på baggrund af anmeldelser fra eleverne nu indledt en undersøgelse af den mulige svindel, og i morgen skal sagen behandles som et lukket punkt på Folkeoplysningsudvalgets møde.

Hverken kulturborgmester Pia Allerslev fra Venstre eller formanden for Folkeoplysningsudvalget, Rikke Lauritzen fra Enhedslisten vil udtale sig om sagen til TV2 i dag og forklare, hvorfor man ikke har ført et tilstrækkeligt tilsyn.

Københavns Politi er i gang med at efterforske svindelsagen og har allerede foretaget en række afhøringer. Politiet skriver 14. maj i en mail til kommunen: "Der er...ingen tvivl om, at der er svindlet med foreningerne".

Carl Webber selv har ikke ønsket at lade sig interviewe til TV2 Nyhedernes udsendelse, der vises i 22-nyhederne i aften på TV 2.

Han skriver dog i en mail, at han kun har fungeret som "fødselshjælper og indpisker" i foreningerne og at "foreningerne er oprettet i overensstemmelse med dansk lovgivning" Han vil ikke oplyse, hvor pengene fra Københavns Kommune er blevet af.

Kender du til andre foreninger, der får tilskud uden at have reel aktivitet? Så skriv til 1234@tv2.dk