Hør lydfil her: Kun døende indstilles til førtidspension

Lydfil afslører, at man skal være døende for at blive indstillet til førtidspension i København

Tv2.dk har gennem de seneste uger skrevet om flere borgere, det har haft meget svært ved at få tilkendt en førtidspension i Danmark.

Nu afslører en lydfil fra en aktuel sag, at man i Københavns Kommune skal være døende for at blive indstillet til at modtage førtidspension. En ydelse, der skal hjælpe folk uden evne til at klare et arbejde. Det er i hvert fald den melding, som en kvinde har fået, da hun ville søge om førtidspension.

Tv2.dk er kommet i besiddelse af lydfilen, der dokumenterer kvindens møde med sagsbehandleren. Her fortæller sagsbehandleren, at man efter nye reglers indføring kun indstiller folk til førtidspension, hvis de er døende. Og at hun derfor ikke vil indstille den pågældende borger til ydelsen.

- Lovgivningen har lige ændret sig fra 1. januar, og de har skærpet det så meget... det hele er nyt, og alle famler lidt i blinde, siger sagsbehandleren.

- Men erfaringerne er, at jeg indstiller kun herindefra, når det er en kræftsyg, der har et halvt år tilbage. Sådan en, vi kalder en 'glat' sag, hvor de er terminalsyge.

- Du kan søge om det, og så behandler vi sagen. Men jeg kan ikke indstille dig. Der er kommet nye regler, og vi indstiller kun folk, der ligger på hospitalerne og har et halvt år tilbage, lyder det.

En melding, der kritiseres af ekspert.

- Sagsbehandlerens formuleringer i den konkrete sag er uheldige. Selvom målgruppen for førtidspension blev begrænset med reformen af 1. januar 2013, så er førtidspension ikke alene reserveret terminalpatienter, siger Jannie Dyring, cand. jur., ph.d. og mediator (MMCR), Juridisk rådgivning-, konsulent- og kursusvirksomhed, Ekstern lektor, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet, til tv2.dk.

Hos Københavns kommune beklager direktør i beskæftigelses- og integrationsforvaltningen, Thomas Thellersen Børner, sagsbehandlerens måde at håndtere sagen på.

Hvorfor siger sagsbehandleren, at hun kun indstiller folk, der er terminale?

- Det skal jeg ikke kunne sige, og det er også forkert. Vi indstiller borgere til førtidspension, hvis lovreglerne er opfyldt, og det gælder også borgere uden kræftdiagnoser, for eksempel borgere med psykisk sygdom. Betingelsen er, at borgeren vedblivende har en helt ubetydelig arbejdsevne.

Tv2.dk har valgt at sløre stemmerne i lydfilen af hensyn til klient og sagsbehandler.