Forfatter: Topsøe ville gøre verden til et bedre sted

16x9

Han oplevede to verdenskrige, så Churchill og Hitler tale, så suppekøkkener i København i kølvandet på depressionen i USA, mødtes med Gandhi, rådgav danske statsministre fra Stauning til Nyrup Rasmussen - og så kæmpede han hele livet for at gøre en forskel.

Erhvervsmanden Haldor Topsøe, der døde mandag blot fire dage før sin 100-års fødselsdag, var ikke en mand, der lod stå til. Han startede sin virksomhed 10. april 1940 - dagen efter tyskernes besættelse af Danmark - da verden var i brand.

- Han ønskede at gøre verden til et bedre sted at være. Og det var noget, han ofte diskuterede med sin kone, fortæller forfatteren og journalisten Thomas Larsen, der netop har skrevet en bog om Haldor Topsøe.

Og det lykkedes også for Topsøe. I sin tidlige ungdom rejste han ud i verden og var blandt andet i Kina og Indien, hvor han var med til at modernisere landbruget med kunstgødning, så der kunne produceres mad til de mange munde, der var at mætte.

Siden var det den grønne bølge, Topsøe red med på. Og han gjorde meget for at udvikle teknologier, der kunne bekæmpe forurening i eksempelvis Kina.

Men selv om Haldor Topsøe døde som milliardær, var han ikke kendt af den brede offentlighed i Danmark.

- På det personlige plan har han ønsket at leve skjult. Han skrev dog bøger og forsøgte at blandt sig i samfundsdebatten - og det må have skuffet ham, at der ikke blev lyttet mere til ham, siger Thomas Larsen.

Thomas Larsen peger på, at en af grundene til, at Topsøes stemme ikke blev én, man lyttede til i den brede offentlig, kan være, at hans bøger var blottet for humor og udenomssnak. Noget der ikke kendetegnede erhvervsikonet privat:

- Han var et livstykke, og han kunne holde taler, så man hulkede af grin. Men folk frygtede også hans ironi, der kunne være meget sårende. Og nogen gange kunne han også vise et voldsomt temperament, siger Thomas Larsen.

- Til gengæld var han dybt interesseret i de projekter, som de ansatte var involverede i. Men selv om Haldor Topsøe så på sine ansatte som kolleger, så var man aldrig i tvivl om, hvem der var chef, siger han.

Ifølge forfatteren var Haldor Topsøe aktiv på jobbet til det sidste, hvor han havde sin daglige gang.

/ritzau/