Tyskland udsætter nazi-drabssag

16x9

Opsigtsvækkende sag i Tyskland mod mordsigtet nynazist er udsat på grund af kaos omkring pressens adgang til at dække sagen.

Det er en særlig sikkerhedsdomstol i München har udsat sagen mod den 38-årige påståede terrorist Beate Zschäpe fra den nynazistiske gruppe Nationalsocialistisk Undergrund (NSU).

Det første retsmøde i sagen skulle have fundet sted onsdag den 17. april, men det er blevet udsat til den 6. maj på grund af kaotiske forhold omkring akkreditering af pressefolk.

- Det er ikke længere muligt at nå at få retsmødet i stand på det planlagte tidspunkt, hedder det i en presseerklæring fra domstolen.

Det sker, efter at forfatningsdomstolen i sidste uge bestemte, at der skulle reserveres pladser til tyrkiske og græske journalister i retssalen, hvor Zschäpe er tiltalt for at have medvirket til drab på otte tyrkere, en græker og en tysk politikvinde med fremmedhad som det eneste motiv.

Drabene blev ifølge anklagerne begået sammen med to sammensvorne, som begik selvmord i november 2011.

Myndighedernes dårlige efterforskning af sagen og forskellige fejl har betydet, at fire tyske efterretningschefer er trådt tilbage, efter at det er kommet frem, at NSU i næsten 14 år formåede at skjule sig, mens de begik deres kriminelle handlinger.

Det vakte opsigt i Tyrkiet, at retsformanden først havde afvist at give tyrkiske medier mulighed for at reservere faste pladser. Sagen havnede på allerhøjeste politiske niveau, og spørgsmålet blev indbragt for Tysklands forfatningsdomstol i Karlsruhe.

Den besluttede fredag, at retten i München skal tilgodese udenlandske pressefolk. I kendelsen hedder det, at domstolen skal reservere "et passende antal pladser til repræsentanter fra udenlandske medier med særlig forbindelse til den tiltaltes ofre".

Men dette har skabt praktiske problemer, og pressefolk, der skal dække sagen, skal nu akkrediteres på ny.

Den tyrkiske avis Sabah gik rettens vej, da det stod klart, at domstolen i München ikke kunne garantere en eneste af de 50 faste pressepladser til tyrkiske journalister.

Selv om retssalen er bygget om, er lokalet stadig for lille til at huse de mange mediefolk, der ønske at dække sagen.