Spansk politi må beskytte toppolitikeres boliger

Ofre for tvangsauktioner er så vrede på politikerne, at mange lovgiveres hjem må beskyttes af politiet.

Utilfredsheden med de spanske politikere er nu så voldsom, at flere af dem må have deres hjem beskyttet af politiet.

Mange spaniere har under den økonomiske krise mistet både deres arbejde og deres boliger, og vreden bliver ofte vendt mod de politikere, som står bag de store nedskæringer og besparelser på statens budgetter.

Tvangssalg af spanske boliger er siden 2008 næsten firdoblet på grund af krisen sammenlignet med de foregående fire år.

I 2012 forberedte domstolene tvangsauktioner over næsten 92.000 boliger.

Politiet skal nu sætte spærringer rundt om politikernes boliger for at beskytte dem mod demonstranter, som er rasende over at være blevet sat på gaden. Demonstranterne kræver ændringer i loven om boliglån.

Tiltaget kommer efter borgere de seneste dage har demonstreret foran ledende politikeres boliger. Fredag demonstrerede omkring 200 personer foran vicepremierminister Soraya Saenz de Santamaris hjem i Madrid.

Protestgrupperne, samlet i organisationen Ofre for Boliglån (PAH på spansk, red.), hævder, at demonstrationerne er fredelige, mens politikere som regeringsleder Mariano Rajoy mener, at de er et forsøg på at "skræmme" lovgiverne.

Lovgivningen gør det svært for boligejere at modsætte sig en tvangsfjernelse i tilfælde af misligholdelse af lån. Ejerne kan ikke få lov til at blive boende, mens anmodninger om omlægning af lånene behandles.

Desuden indeholder en mindre del af lånene en klausul om, at renten sættes kraftigt op, såfremt en boligejer kommer bagud med sine betalinger.

Spansk lov giver også långiverne mulighed for at indlede processen med at smide ejeren ud, såfremt bare et enkelt afdrag ikke falder til tiden.

/ritzau/Reuters