Søvndal arbejder for kinesisk fordømmelse

16x9

Kina støtter fortsat det Nordkoreanske regime, og det skal stoppes, mener Søvndal

Årsagen til at Nordkorea ikke kollapser under de sanktioner, som stort set alle verdens lande har indført mod det stalinistisk styrede land er, at Kina fortsat støtter regimet. Men udenrigsminister Villy Søvndal (SF) tror, at Kina kan være på vej til at reducere støtten til Nordkorea.

- Sydkorea og Kina har et tættere forhold nu og det kan betyde, at Nordkorea bliver mere isoleret, siger Villy Søvndal.

Han hæfter sig ved, at Sydkorea er meget bange for, hvad Nordkorea kan finde på, og derfor også aktivt har søgt dialog med Kina, der er det eneste land med stor indflydelse i Nordkorea.

Kina bremser op
Men selv Kinas støtte med penge, mad og brændstof kan være på vej mod en ende. Da Nordkorea sidste år prøveaffyrede et raket, der ses som et udviklingsskridt mod at bygge interkontinentale missiler med atomsprænghoveder, var Kina med i den FN-resolution, der fordømte Nordkorea.

- Det bliver meget spænende at se, hvilken holdning, Kina tager, når FNs Sikkerhedsråd i eftermiddag kl. 15 mødes til ekstraordinært møde for at diskutere reaktionen på atomprøvesprængningen, siger Villy Søvndal.

Han ser først og fremmest Danmarks rolle, som et land, der klart bakker fordømmelsen op og desuden prøver at påvirke Kina til igen at stå på de fordømmendes side, og nedbringe deres støtte til Nordkorea.