Island vinder sag om milliardgæld

Island er ikke tvunget til at tilbagebetale gælden efter det store bankkollaps i 2008, fastslår Efta-domstol.

Island har vundet den såkaldte Icesave-sag ved Efta-domstolen i Luxembourg.

Sagen vedrører tilbagebetaling af en milliardgæld til Storbritannien og Holland efter det store bankkollaps på vulkanøen i 2008.

Med sin afgørelse mandag vurderer frihandelsorganisationen Efta, at Island ikke havde nogen juridisk forpligtelse til at redde 350.000 bankkunder hos den islandsk-ejede Icesave-netbank.

Organisationens eget overvågningsorgan ESA mente ellers, at det var et brud på EU's direktiv om indlånsgaranti og på EØS' regler om diskrimination, da Island under bankkrakket sikrede konti hjemme, men ikke netbanken Icesaves konti i udlandet.

Ifølge ESA burde Island have sikret, at bankkunderne fik refunderet op mod 150.000 kroner hver, da Icesave kollapsede. Men det afviser Efta-domstolen, som dermed også afviser søgsmålet.

I kølvandet på bankens kollaps måtte Storbritannien og Holland dække tabet for de britiske og hollandske kunder, der havde indeståender i Icesave-banken.

Indskyderne har derfor allerede fået deres penge tilbage, mens det er den britiske og hollandske stat, der venter på en udbetaling fra Island.

To gange har islændingene ved folkeafstemninger afvist at tilbagebetale gælden og dermed forkastet den islandske regerings aftaler med Holland og Storbritannien om at betale milliardgælden over en årrække med renter og renters rente.

Det var den kollapsede Landsbanki, der ejede netbanken Icesave, som holdt til i Storbritannien og Holland, og derfor blev det disse to lande, der spændte et sikkerhedsnet ud under bankens indskydere.

Siden krævede de to lande, at Island skulle betale regningen, der kunne løbe op i et beløb svarede til 30 milliarder danske kroner.

I begrundelsen for dommen siger Efta blandt andet, at EØS-direktivet "ikke medfører den påståede resultatforpligtelse om at sikre udbetaling til indskyderne i Landsbanki-filialer i Holland og Storbritannien".

/ritzau/