Flere desperate kvinder føder i det skjulte

Der er langt flere børn, der bliver født i det skjulte, end den såkaldte 'garage-dreng' fra Helsingør, som det lykkedes et forældrepar at holde skjult i fire år, før han blev opdaget. Det skriver metroXpress.

"Det er ikke sjældent forekommende i Danmark. Jeg oplever det jævnligt. I år har jeg haft to sager, hvor det lykkedes for forældrene at holde barnet skjult for myndighederne," siger Lars Buurgaard Sørensen, der er advokat med speciale i tvangsfjernelse.

MetroXpress har talt med en række advokater, der behandler sager om tvangsfjernelse. Flere har hørt om fænomenet med de skjulte fødsler.

Kender til ti sager
Lars Buurgaard Sørensen anslår, at han over de seneste fem år har været advokat i 10 lignende sager om såkaldte dølgsmål, hvor et barn bliver født, uden at myndighederne vidste det. Fælles for sagerne er, at forældrene tidligere har fået tvangsfjernet et eller flere børn.

"Forældrene var skrækslagne for, at barnet ville blive tvangsfjernet. De gjorde det i desperation. Man kan menneskeligt set godt forstå dem, men det er aldrig godt for barnet," understreger Lars Buurgaard Sørensen.

I de to sager fra i år, i henholdsvis Aalborg og Morsø, blev det ene barn holdt skjult i fire måneder, det andet i halvanden måned efter fødslen. I det ene tilfælde blev barnet tvangsfjernet, mens det i det andet lykkedes forældrene at beholde barnet.

En del af forklaringen på, at vordende forældre kan ty til så desperate metoder, kan være, at børn i dag bliver tvangsfjernet på fødegangen, lyder det fra advokat Hanne Ziebe, der ligeledes har oplevet, at en kvinde fødte i det skjulte.

Går under jorden før fødslen
"Systemet kendte til graviditeten, men forældrene gik under jorden, fordi kommunen allerede før fødslen havde besluttet at tvangsfjerne barnet," siger Hanne Ziebe, som kalder det en 'kedelig udvikling', at tvangsfjernelser i dag finder sted meget tidligt.

"Det er en ny kedelig tendens, at man tvangsfjerner fra navlestrengen. Det er sagsbehandlere, der næsten tager fat i barnet, som den første. De er fysisk tilstede på fødegangen og tvangsfjerner barnet med det samme," siger Hanne Ziebe til metroXpress.

Familieretsadvokat Charlotte Cantor har bemærket tendensen:

"Jeg har fået flere sager, hvor kommunen kommer på banen, allerede mens moren er gravid, hvor de siger: 'Vi tvangsfjerner dit barn efter fødslen. Du får lov at være sammen med dit barn i en time efter fødslen'."