Købeguide til fladskærmen

Video: Guide til det flade tv (klik på play-knappen for at starte video) Det kan være en jungle, når man skal

Video: Guide til det flade tv (klik på play-knappen for at starte video)


Det kan være en jungle, når man skal ud og købe fladskærm til hjemmet. Men som udgangspunkt er det en god idé, at finde sine egne behov inden man går ud og køber.

Du kan stille dig selv spørgsmålene:

  • Skal du se analogt eller digitalt tv?
  • Hvad skal det primært bruges til; spil, film eller tv?
  • Hvordan skal det placeres i hjemmet; skal det hænge eller stå?
  • Skal det gå på nettet?
  • Skal det have 3D?

De sidste to elementer er ekstra funktioner, som stadig har en del mangler på indholdssiden, så lad det være op til den helt enkle. Men her på Beep kan vi godt skære ind til benet, og sige, at det stadig er komplet overflødigt og bare noget der skæpper ekstra hos prisen.

SE OGSÅ INDSLAGET I HD PÅ YOUTUBE

Men så er der skærmteknologierne, der har forskellige løsninger til de enkle behov:

LCD - Liquid Crystal Display

Umiddelbart er skærmteknologien sidste års nyt, men har stadig den fordel, at LCD-skærme kan fås i flere forskellige størrelser. De kommer almindeligvis helt fra under 20-tommer til de 42-tommer.

Ofte kan det bedst betale sig at købe skærme i noget større størrelser, da skærme under 32-tommer generelt er dyrere sat i butikkerne. Så hvis du overvejer en ekstra skærm i soveværelset, kan det lige så godt blive en +32-tommer skærm.

SE OGSÅ: Sådan bliver fladskærmen i år

LCD-skærme er egentlig på vej til at blive udfaset i forhold til arvtageren LED. Men hvis du er ligeglad med den sidste nye teknologi-bølge, så kan du finde skærme til fine priser.

Eksempel:

Samsung LE32C355XXE kunne være en bud på en 32-tommer skærm. Den koster 2.222 kroner hos Elgiganten.dk

Plasma

[image:fid:37745]

Disse fladskærme konkurrede i længere tid direkte mod LCD, men er alligevel den skærmteknologi, der har trukket det længste strå. Ikke mindst på grund af skærm-kvaliteten.

Eftersom plasma-skærme er opbygget af små lysrør, er skærmene gode til at gengive farver og kontraster. Det gør samtidig plasma-skærmen oplagt til filmelskerne, da.

LÆS OGSÅ: De 2010-nominerede: Fladskærmen

Plasmaskærme er samtidig den teknologi, der kommer i de absolut største størrelser, hvor man kan få skærme i helt op til 100-tommer, hvis der skulle være behov for det.

Desværre er plasma ofte noget dyrere end eksempelvis LCD, men har alligevel vist sig at være konkurrencedygtigt i forhold til de nyere skærmteknologier.

Eksempel:

Panasonic TX-P50X20E er en 50-tommer plasma-skærm, der er oplagt til hjemmebiografen. Den er set til 5.433 kroner hos CineMagic.dk.

LED

[image:fid:37746]

Det sidste nye skud på stammen af fladskærmsteknologier er de små lysdioder LED, som egentlig blot er lysdioder på et LCD-panel. Det betyder, at skærmene kan gøres hidtil uset tynde.

Men LED-tv er ikke bare LED-tv, hvor der er forskel mellem bagbelyst og sidebelyst afhængigt hvor disse lysdioder sidder på skærmen. Bagbelyst er klart af den bedste kvalitet, men også oftere noget dyre i pris.

Skærmstørrelserne er stadig kun fra 40-tommer og opefter, hvor priserne svinger meget i øjeblikket. Men eftersom LED-skærme bliver mere og mere normale fra alle producenterne, falder de også løbende i pris.

Kvaliteten på billedet er samme tanke som på plasma. Der er tryk på farverne eftersom det er et meget lysstærkt billede. Nogle mener, at der endda er for meget tryk på i forhold til de autentiske farver, men det gør LED-skærme oplagt til eksempelvis konsolspil.

Eksempel:

Sony KDL-40EX600 kunne være en mulighed med sine 40-tommer. Den er set til 5.199 kroner på Wupti.com.

Begreber du skal have styr på:

Fuld HD

Forskellen mellem almindeligt HD (også kaldet 720p - 1280 x 720 pixels) og fuldt HD (1080p - 1920 x 1080 pixels)) er af ubetydelig kvalitet og er egentlig kun noget for de absolut mere krævende tv-seere.

MPEG4/MPEG2

Hvis du vil kunne tage digitalt tv efter 2012 skal du have MPEG4 i skærmen. Man kan dog også stadig få modtagerbokse med MPEG4, som kan sluttes til skærme med eller uden MPEG2.

DVB-T/DVB-C

Er lige så nødvendigt at have indbygget, hvis du vil opleve tv-kanaler i digital kvalitet. Kommer dog også i modtagerbokse, der kan købes separat. Populært sagt, så hænger det nogenlunde sådan sammen: Antennetv kræver DVB-T, kabel, internet og satellit kræver DVB-C. Men spørg i butikken og fortæl hvilken tv-udbyder I har nu.

Tilslutninger

Din fladskærm skal minimum have: 2 x HDMI, 1x Composite, 1x Audio, 1 x komponent, 1x antenne, 1x scart, 1x optisk lyd. HDMI og komponet er til afspillere, der kan afspille materiale i høj opløsning HD. USB kunne også være en fordel, så du kan tilslutte eksempelvis kamera direkte til fladskærmen.

DLNA

Digital Living Network Alliance bliver benyttet af nogle skærmproducenter som trådløs standard. Det betyder, at visse produkter kan snakke sammen, når der eks. Skal overføres billeder uden ledninger. Smart hvis du har mere udstyr i hjemmet med DLNA. Unødvendigt hvis ikke.

Wifi/LAN

Nyere skærme kommer med henholdsvis trådløst og kabel-netværk, så man kan gå på nettet på skærmen. Endnu så nyt at det er begrænset hvor meget man får ud af det.

3D

Bølgen af 3D er ved at tage fat i de danske butikker. Endnu er der dog stadig begrænset hvor meget indhold der findes i tredimensionelle billeder, så hold hesten, hvis du vil spare lidt kroner.

Hvad har I selv har skærm, og hvilke råd kan I give nye købere af fladskærme?