Guide til digitalt tv

Den 6. juni spiller Danmark en VM-vigtig landskab mod Sverige i Stockholm, og den eneste måde at se kampen på her i Danmark er gennem digitalt tv.

Den 6. juni spiller Danmark en VM-vigtig landskab mod Sverige i Stockholm, og den eneste måde at se kampen på her i Danmark er gennem digitalt tv. Derfor spås digitalt tv et større gennembrud allerede her op til sommeren.

For at I Beep’ere er godt klædt på til fremtiden, kommer vi her med en guide til det digitale tv.

Hvad er digitalt tv?

For at give seere et større tv-udbud og en bedre billedkvalitet har Folketinget besluttet, at fra den 1. november i år, går vi over til digitalt tv. Det analoge tv-net lukkes, så alle danskere skal have tv og bokse, der kan klare den nye standard.

Digitalt tv giver fordele som bedre lyd, bedre billedkvalitet med skarpere farver, et ægte 16:9-format så billederne på tv’et bliver vist i fuld opløsning og så vil man også kunne sætte egne undertekster på tv’et.

Ligeledes har de fleste kanaler indbygget tv-oversigt, så man derved kan planlægge sin tv-aften siddende foran fjernsynet.

[image:fid:33685]

Hvad skal jeg bruge til digitalt tv?

For at få det fulde udbytte af digitalt tv, anbefales en nyere fladskærm (nyt inden for de seneste 3 år), men du kan også sagtens se digitalt tv med et ældre fjernsyn med billedrør. Her kan man benytte en separat digital modtager.

Men uanset hvilken løsning du vælger skal du være opmærksom på to forkortelser: MPEG2 og MPEG4. Den sidste er ikke så udbredt, og er først ved at blive standard på helt nye skærme. Vi har tidligere lavet en prisguide med billige fladskærme med indbygget MPEG4.

Kræver:

  • Et digitalt tv-kort fra en udbyder (det kommer vi til senere)
  • En fladskærm med indbygget DVB-C og MPEG2/MPEG4
  • Eller en separat tv-modtager

Hvis man kun har MPEG2 i sin fladskærm eller i den separate modtager, vil man ikke kunne se et større udvalg af tv-kanaler, og en gang i 2012 vil man helt gå over til MPEG-4-standarden. Så vælg dit nye fjernsyn eller modtagerboks med omhu.

Hvordan kan jeg se digitalt tv?

Hvis du vil se andre kanaler udover TV2 og DR og et par andre, skal du have fat i betalings-udbyderne. Hvis du benytter dig af antenne-tv derhjemme, skal du have fat i udbyderen Boxer, men man kan også få digitalt tv via satelliten, som er henholdsvis Viasat og Canal Digital. Samtidig er der mulighed for kabel-tv med TDC/YouSee og Telia/Stofanet og så endelig er der bredbåndstv, hvor man også kan få tv’et på computeren, da tv-signalet bliver sendt over internettet. 

[image:fid:33686]

Hvad koster det?

Hvis du har styr på ovenstående med udstyr osv, så kommer der en masse abonnementer oveni. Det er vigtigt, hvis du blandt andet gerne vil opleve fodboldkampen Sverige mod Danmark den 6. juni. Vi bringer her de billigste løsninger:

  • Antenne-tv:

Boxer: Her koster det i alt 2.208 kroner for et års brug

  • Satellit-tv:

Viasat: Det koster 1.999 kroner og man binder sig for 6 måneder. Her kræver det, at man kan sætte en parabol op.

Canal Digital: 2.566 kroner for et år. Det kræver ligeledes muligheden for en parabol.

  • Kabel-tv/IP-tv:

Telia TV: 2.393 kroner for et halvt år og 3.593 for et helt. Her får man også bredbånd med.

TDC TV/Home Trio: 2.462 kroner for et halvt år og 4.475 kroner for et helt. Her er der kampagnepris indtil den 28. maj.

Stofa: Fra 1.182 kroner for 6 måneder

YouSee: Her er det lidt forskelligt alt afhængigt af, hvad du allerede har i huset/lejligheden. Med stik i hjemmet koster det 693 kroner de første 12 måneder. Uden stik i lejlighed koster det 1.288 kroner det første år og uden stik i hus bliver det hele 4.288 kroner for det første år.

Så du får den billigste digitale tv-løsning, hvis du allerede er  kabel-tv-kunde hos YouSee, og køber digitalt tv-abonnement inden 28. maj. 

Relateret nyhed:

Landskampen mod Sverige er reddet