Komiker vil i Folketinget – bliver han en ny Jacob Haugaard?

- Nej.

Stand-up-komiker Anders Stjernholm, der i denne uge meddelte, at han stiller op for Alternativet ved det kommende folketingsvalg, var klar i mælet, da han lørdag formiddag gæstede Go’ morgen Danmark. Han frygter ikke at ende i samme båd som Jacob Haugaard, der i 1994 blev valgt ind i Folketinget med løfter som medvind på cykelstien og Nutella i de danske soldaters feltrationer.

- For hvad er det? Det er nogle mennesker på Facebook og Ekstra Bladets Nationen, der har sammenlignet mig med Jacob Haugaard, og nu gør I det, altså de er jo væk om en uge.

Men der er jo nok mange, der ville argumentere for, at komik – som du og en person som Jacob Haugaard står for – er en stor kontrast til politik. Mener du ikke det?

- Jo, men at det skulle gøre mig uegnet som politiker, det forstår jeg ikke. Jeg synes, det er mærkeligt, jeg synes, det er lidt fordomsfuldt, siger Anders Stjernholm og tilføjer, at på trods af den store forskel, så minder jobbet som komiker alligevel meget om det at være politiker:

- Det går jo ud på at kigge på samfundet. Se, hvad jeg synes er mærkeligt, se, hvad vi har af irrationelle dogmer og mærkelige regler, som vi godt kunne lave om.

- Så observerer jeg en fejl, jeg analyserer den og siger, det her er fjollet, og så laver jeg en joke. Det eneste jeg skal ændre i den arbejdsproces, er at skifte joken ud med et lovforslag. Der er virkelig ikke særlig langt fra comedy til politik, lyder det fra Anders Stjernholm.

Komikeren fortæller, at tanken om at gå ind i politik har luret i baghovedet hos ham i mange år.

- Og især, når man laver stand-up og sidder og tænker over ting i vores samfund. Problemet med stand-up er, at jeg kun kan påpege, hvor der er noget galt, jeg kan ikke fikse det selv.

- Nu er jeg blevet så gammel, og lysten er så grundig, at jeg har brug for selv at se, om jeg kan være med til at ændre de ting, jeg gerne vil ændre, siger Stjernholm.

Vigtigste mærkesag
Alternativets nye folketingskandidat har mange ting på hjertet, men hvis han kun må nævne én mærkesag, er han ikke i tvivl: økonomisk ulighed.

- Det er vigtigt, fordi det hæmmer så mange ting i vores samfund, at der er ulighed mellem rig og fattig.

- Det hæmmer ikke blot landets vækst og derved den generelle økonomi, det hæmmer også deres (de fattiges, red.) uddannelsesmuligheder, deres livsglæde i sidste ende, deres sundhed, så det er noget, vi skal tackle nu og vise, hvordan vi tackler, så resten af verden også kan lære af det, siger Anders Stjernholm.

Se Go' morgen Danmarks interview med Anders Stjernholm øverst i artiklen.

Kunne du finde på at stemme på en stand-up komiker?

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Saturday, March 21, 2015

 

Alternativets hovedkraft er den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk, der i dag er Alternativets enlige repræsentant på Christiansborg.

Den nu 60-årige Uffe Elbæk blev kendt i offentligheden som initiativtageren til den aarhusianske projektmager-uddannelse KaosPiloterne, hvor han var rektor fra 1991 til 2006.

Han indledte sin politiske karriere som Radikalt byrådsmedlem i Aarhus i 2001, og 10 år efter blev han valgt til Folketinget. Efter folketingsvalget i 2011 blev de Radikale regeringsparti og det nyvalgte folketingsmedlem blev udnævnt til kulturminister.

Han fik dog kun lidt mere end et år på ministerposten, før han blev ramt af et voldsomt politisk stormvejr på grund af habilitetsproblemer i forbindelse med nogle  middagsarrangementer, betalt af Kulturministeriet.

I december 2012 trak han sig derfor som kulturminister, og blev efterfulgt på posten af partifællen Marianne Jelved.

Året efter, i september 2013, meldte han sig ud af de Radikale og fortsatte i Folketinget som løsgænger. Et par måneder senere – i november – var han med til at stifte det nye parti Alternativet, som han nu repræsenterer.

Uffe Elbæk er uden diskussion det nye partis mest markante profil, men partiet har i efteråret 2014 valgt ti topkandidater, der skal repræsentere partiet i den kommende valgkamp. Ud over Uffe Elbæk er den eneste kandidat, der er politisk kendt i offentligheden, Ulla Sandbæk, der fra 1989 til 2004 repræsenterede først Folkebevægelsen mod EU og siden Junibevægelsen i Europa-parlamentet.