Retsdokumenter: Hemmeligt forlig åbner dødt pengespor for OW Bunker i Singapore

Et hemmeligt forlig i Singapore skaber håb hos kuratorerne i OW Bunker, der forsøger at kradse penge hjem til kreditorer og investorer efter den skandaløse konkurs.

TV2 har fundet frem til retsdokumenter i Singapore, der kan tyde på, at storsvindleren Dennis Tan fra Tankoil, der løb fra en gigantisk gæld til OW Bunker-selskabet Dynamic Oil Trading (DOT) og siden har været under radaren, måske har penge.

Dennis har under alle omstændigheder forliget en sag med en vred partner i det enorme råvareselskab Noble Group, viser retsdokumenterne.

Advokater: Giver håb for at finde penge
Siden konkursen har OW Bunkers kuratorer, John Sommer Schmidt fra Gorrissen Federspiel og Pernille Bigaard fra Plesner, uden held forsøgt at finde penge i Singapore, hvor der er forsvundet 155 millioner dollar - over 1 milliard kroner.

- Det er interessant, at sagen eksisterer - nogle må jo vurdere at Dennis Tan kan betale, siger Pernille Bigaard til TV 2.

John Sommer Schmidt er enig.

- Forliget kan være en del af pengesporet, da det indikerer, at der muligvis er penge at komme efter hos Dennis Tan. Foreløbig har det ikke været muligt at finde nogle af de penge, OW har mistet i Singapore, men det er naturligvis noget vi fortsat arbejder på, siger han.

Omkring 1 milliard forsvundet i Singapore
Udover at åbne for pengesporet løfter det retslige slagsmål i Singapore med Dennis Tan i hovedrollen nyt til historien om den mystiske konkurs i OW Bunker.

For mens den ene del af det enorme tab, der tog livet af OW Bunker i november 2014, er velbelyst med fejlslagen spekulation i olieprisen fra hovedsædet i Nørresundby, er der fortsat mange ubekendte i forhold til baggrunden tabet på over 1 milliard kroner i Singapore.

Nu viser retsdokumenter fra østaten, som TV 2 er kommet i besiddelse af, at OW Bunker altså ikke er det første selskab, der har tabt stort som følge af et tæt og særligt parløb med Dennis Tan og hans olieleverandør-selskaber Petrotec og Tankoil.

Også den Hong Kong-baserede råvarekæmpe Noble Group har altså mistet store summer i sammenstød med Dennis Tan.

Bekræfter vedvarende rygter
Noble Group påstår i stævningen, der blev sendt til High Court i Singapore i februar 2015, at Dennis Tan gennem sammensværgelse og bedrageri har snydt selskabet for 13 millioner dollar – godt 88 millioner kroner efter dagens kurs.

Siden den dramatiske konkurs i november 2014 har danske og udenlandske kilder i bunkerbranchen over for TV 2 beskrevet den nære OW Bunker-partner Dennis Tan som en dybt problematisk forretningsmand med et dårligt ry i shipping-hovedstaden, og den udlægning understøttes af retsdokumenterne.

Trods de alvorlige beskyldninger og de store beløb er Dennis Tan ikke blevet dømt for noget kriminelt som følge af slagsmålet med Noble Group og ingen af parterne er endnu vendt tilbage på TV 2's henvendelser om indholdet af forliget.

Identisk med OW Bunker-model
I juni valgte de stridende parter nemlig at indgå et ikke-offentliggjort forlig, og dermed er det uvist, hvordan Dennis Tan er sluppet ud af opgøret med den store råvarehandler.

Dokumenterne afdækker dog en karrusel-forretningsmodel, der er fuldstændig enslydende med den, der kostede OW Bunker et tab på 155 millioner dollar – og som skubbede selskabet i afgrunden kombineret med et enormt tab i Danmark.

De særlige karrusel-handler også er beskrevet i kurator og advokat Søren Halling-Overgaards store rapport om OW Bunker fra 30. december 2015. I handlerne sælges og købes den samme olie handles frem og tilbage til priser mellem den fysiske leverandør og traderen, fx OW Bunker.

Giver ingen forretningsmæssig mening
Handlerne er mystiske, fordi leverandøren, i disse tilfælde Dennis Tan gennem selskaberne Petrotec og Tankoil, først køber olien af eksempelvis OW Bunker eller Noble Group for umiddelbart efter at sælge den samme olie tilbage til en lavere pris.

Der er altså tale om en systematisk underskudsforretning for leverandøren, og det leder tankerne hen på bedrageri med mængderne af leveret bunker-olie, et ikke ukendt fænomen i bunkerbranchen i Singapore.

Hos knap 4000 private investorer i Foreningen OW Bunker-investor, der har slået sig sammen for at genvinde det tabte efter konkursen, vækker sagen mellem Noble Group og Dennis Tan hovedrysten.

- Det her vidner om en pilrådden-branche, hvor en mand som Dennis Tan er ekspert i at udnytte forholdene, siger Morten Schwartz Nielsen til TV 2.

- OW Bunker har handlet med Petrotec (Dennis Tan-selskab, red.), og de har været anklaget for præcis det samme i forhold til Noble. Det er nøjagtig det samme mønster, der gentager sig. Så hos OW Bunker har man vidst, at det er en forretningsmodel, der ikke giver mening, tilføjer han.

Kurator: Skulle have fået OW til at holde ekstra øje
Sagen om Nobles opgør med Dennis Tan vækker forundring hos kuratorerne i OW Bunker, der forsøger at kradse penge ind til OW Bunker-boet.

- Det her peger bestemt i den forkerte retning. Han har tilsyneladende haft flere sager kørende derude, der kunne minde om det samme. Hvis man har kendt til disse forhold, er det da ensbetydende med, at man skal være ret varsom, siger John Sommer Schmidt med henvisning til den gigantiske kredit OW Bunker-selskabet Dynamic Oil Trading OT gav Dennis Tan og Tankoil.

Kurator Pernille Bigaard er også kritisk over for, at Dennis Tan har været involveret i en sag af den karakter, mens han har opbygget det omfattende og fatale partnerskab med OW Bunker.

Interessant sag
Bigaard hæfter sig samtidig ved, med henvisning til forliget, at Noble har fået penge ud af Dennis Tan.

Siden konkursen har kuratorerne forgæves forsøgt at finde de forsvundne millioner i Singapore, men det har foreløbigt været uden held, til synlig frustration.

- Det ærgrer mig, hvis ikke myndighederne går efter pengesporet for at se, om der er gemt nogle penge. Det må der være, siden Dennis Tan tilsyneladende er i stand til at lave et forlig på en anden sag. Det er oplysninger, som vi ikke har adgang til, siger Pernille Bigaard.

Fra kompressorer til bunkerolie på få år
Morten Schwartz Nielsen, der udover formandsposten i investor-foreningen er partner i advokatfirmaet Lund Elmer Sandager, studser samtidig over Dennis Tans historik som leverandør i bunkerbranchen.

Det fremgår af dokumenterne, at Dennis Tan stiftede Petrotec i 2007 og indtil 2011 var den primære forretning levering af generatorer og kompressorer til offshore olie- og gasbranchen.

I 2011 begynder Dennis Tan og Petrotec så at levere bunkerolie, og bare tre år senere er han, under navnet Tankoil, den sjettestørste leverandør af bunkerolie i Singapore. En voldsom vækst, der i høj grad er drevet af OW Bunker-selskabet Dynamic Oil Trading, der blev stiftet i 2012.

Og meget tyder på, at det er foregået med lyssky metoder.

- I lyset af det, at forretningsmodellen ikke giver mening, er det interessante, om de decideret manipulerer med olien, siger Morten Schwartz Nielsen.

Whistleblower: Ingen overraskelse
TV 2 har talt om sagen med Dennis med flere personer i bunkerbranchen, som ikke har ønsket at udtale sig til citat.

Meldingen er her, at den tilsyneladende mystiske karrusel-metode er ganske udbredt i branchen, men at OW Bunker med Dynamic Oil Trading løftede metoden til nye højder med meget aggressive metoder.

Whistleblower-organisationen Iceberg Research, der har publiceret rapporter om branchen og Noble, er dog ikke overraskede.

- Intet af det, der skete mellem OW Bunker og Tankoil var en overraskelse for os, fordi det var en gentagelse af, hvad der tidligere skete mellem Noble og Petrotec, skriver en repræsentant fra Iceberg i en mail til TV 2.