Ny forsikring: Bliv slettet på nettet for 495 kroner

16x9
Foto: Scanpix

Mobning, krænkelser, identitetstyveri og lækager på internettet er blevet hverdag på internettet, og det kan få store personlige konsekvenser, hvis ma

Mobning, krænkelser, identitetstyveri og lækager på internettet er blevet hverdag på internettet, og det kan få store personlige konsekvenser, hvis man bliver hængt ud i offentligheden.

Derfor har forsikringskæmpen AIG lanceret en ny forsikring mod 'mobning' på nettet, der skal dække i de situationer, hvor andre har lagt ulovligt krænkende information om dig eller et familiemedlem på internettet.

Allerede nu har flere danskere valgt forsikringen til, lyder det fra Bo Kristensen, der nordisk ansvarlig for privatforsikringer i AIG.

- Det, vi har set, er, at der et klart behov. Det er et stigende problem, og der kommer flere og flere af disse sager – også i medierne - hvor helt almindelige danskere får brug for hjælp, siger han til TV 2.

Et eksempel er den eneste sag med den hackede utroskabs-hjemmeside Ashley Madison, hvor 14.000 danske e-mail adresser er blevet lækket, vist. De ville kunne få professionel hjælp til at håndtere krisen på nettet, hvis de havde købt AIG's nye forsikring, lyder det.

AIG: Vi dækker de grove eksempler
Forsikringen koster 495 pr. år, og den dækker hele familien, men den fungerer ikke helt som almindelige forsikringer gør.

Havner man i en såkaldt shitstorm på internettet, og vurderer AIG, at skaden er så omfattende, at man er dæknings-berettiget, udløser det ikke en penge-erstatning, men en en erstatning i form af professionel assistance til at blive 'slettet på nettet' igen, lyder det fra Bo Kristensen.

Ifølge AIG er de ramte Ashley Madison-kunder et eksempel på, at der kan være et behov for en forsikring, men også grove mobbetilfælde dækkes af selskabet:

- Hvis der bliver lavet en hadeside, hvor adskillige lægger informationer op om, at man er grim, og de skriver, at man burde begå selvmord, så vil der være tale om en juridisk krænkelse, og så dækker vi naturligvis også, siger Bo Kristensen.

Tænk: Markedets fantasi er endeløst
Forbrugerrådet Tænk er kritisk over for den nye forsikring fra AIG.

- Det er som sådan ikke et produkt, vi fraråder, men man kan med rette spørge: Hvor ofte kommer gennemsnitsdanskeren ud for det her, og er forsikringen pengene værd?, lyder det fra Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk.

I stedet for at betale hele livet til en forsikring, som de færreste kommer til at gøre brug af, mener han, at med fordel kan vælge at spare pengene op på egen hånd. Der er ingen grund til at forsikre sig mod alt, selvom forsikringsselskaber måske mener, det er nødvendigt, lyder fra Forbrugerrådet Tænks vicedirektør.

- Markedets fantasi for forsikringer er tilsyneladende endeløst, siger han til TV 2.

Leverandør: Sådan gør vi
Hos Safeonnet, der er leverandøren af den service, som AIG tilbyder deres forsikringskunder, er tonen en anden.

Her får man på daglig basis henvendelser fra kunder, der har fået deres rygte ødelagt på grund af dårlig eller falsk omtale på nettet, hvilket er gået alvorligt ud over både privat- og arbejdsliv. 

Og det kan være en bekostelig affære at rette op op skaden, lyder det fra selskabets direktør, William Atak:

- Det kan sagtens koste 250.000 kroner, hvis man er røget i et af de store danske medier, og indholdet ikke kan fjernes juridisk. En hurtig og nem sag kan koste mellem 20.000 og 30.000 kroner, siger han

Havner man i en situation, hvor man skal 'slettes' fra nettet, vil man typisk gøre to ting for at hjælpe kunden, lyder det fra William Atak. 

Først vil man gå rettens vej og eksempelvis få myndighedernes hjælp til at få fjernet indholdet. Dernæst vil man rent teknisk 'begrave' de uønskede informationer på nettet, lyder det fra William Atak.

- Vi begraver informationer ved at få dem lagt så langt i google-søgninger som overhovedet muligt, og derudover anmoder vi om, at indholdet bliver slettet af googles søgeindeks, fortæller han. På den måde forsvinder informationer ikke, men de bliver meget svære at finde, forklarer William Atak.

Dette dækker forsikringen

AIG har lanceret en ny såkaldt 'mobbeforsikring' i Danmark, der skal dække i de situationer, hvor andre har lagt ulovligt krænkende information om en person eller et familiemedlem på internettet.

For 495 kroner om året kan man få hjælp til at blive 'slettet' på nettet. Vurderer AIG, at man er dækningsberettiget kan man få ret til følgende:

  1. Juridisk bistand (op til 150.000 kroner).
  2. Psykologhjælp (10 behandlinger – maksimum 15.000 kroner).
  3. Hjælp til sletning eller af-indeksering på nettet, hvor man bliver skjult på google (20.000 kroner).
  4. Tabt arbejdsfortjeneste. Summen for tabt arbejdsfortjeneste er 10.000 pr. skade (20.000 pr. år).
  5. Er den forsikrede under 15 år, dækker forsikringen endvidere situationer, hvor forsikrede lægger tekst, billeder, video eller lyd på nettet om sig selv, da personen her ikke nødvendigvis er klar over de konsekvenser, det kan medføre.