Ekspert om aktiekaos: Dumme penge styrer markedet

De seneste dages voldsomme udsving på aktiemarkedet er en reaktion på en periode, hvor de handlende har haft rigtig mange penge mellem hænderne.

De seneste dages voldsomme udsving på aktiemarkedet er en reaktion på en periode, hvor de handlende har haft rigtig mange penge mellem hænderne. Og der er ingen udsigt til, at det ændrer sig snarligt.

For folk handler uden at vide ret meget om markedet. Det fortæller porteføljeforvalter Morten Springborg fra Carnegie Asset Management til TV 2.

- Det er førerløse penge. Man kan sige dumme penge. Det er ikke alle pengene. Hovedparten af pengene i aktiemarkedet i dag har en vis form for intelligens bag sig, men trenden er, at folk i stigende grad går mod passive investeringsprodukter. Når man så bliver udsat for sådan noget panik som her, trykker man på knappen, og så bliver der eksekveret, siger Morten Springborg.

Burde være umuligt
Han fortæller, at den situation, vi har set de seneste dage, er et tegn på manglende forståelse for aktiemarkedet.

- Vi havde mandag nogle vanvittige prisudsving på det amerikanske marked, da det åbnede. Stabile aktier som CVS Health var nede 20 procent, det burde være fuldstændig umuligt, men det skete, og i løbet af få minutter rettede det sig til et plus på et par procent. Der er folk, som bliver kørt fuldstændig over, fordi de ikke er klar over, hvad de gør.

Farlig prisudvikling
Jan Østergaard, der er investeringsdirektør i Industriens Pension, er enig i, at de store udsving er kommet for at blive. Faktisk kan vi lige så godt vænne os til det og leve med det.

Han vurderer, at sandsynligheden for positiv vækst stadig er størst, men at der er blevet større risiko for det modsatte.

- Vi har et hovedscenarie, hvor verden fortsætter den positive vækst, men et globalt deflationsscenarie er blevet mere og mere sandsynligt gennem de seneste måneder - hvor priserne ikke stiger, men falder fra de meget lave niveauer og måske endda får negativ prisudvikling. Det kan være farligt for økonomien, for så vil forbrugerne vente med at forbruge til at det bliver billigere, virksomhederne vil vente med at investere, fordi det bliver billigere, og det får økonomien ind i en ond cirkel, hvor vi får en recession.