Lars Seier: De tør ikke smide Grækenland ud af helvedesmaskinen

Grækenlands politikere og regeringen opfører sig dybt uansvarligt, og grækerne komme aldrig til at betale deres gæld tilbage. Lars Seier Christense

Grækenlands politikere og regeringen opfører sig dybt uansvarligt, og grækerne komme aldrig til at betale deres gæld tilbage.

Lars Seier Christensen, bankdirektør for og medstifter af Saxo Bank, har ikke meget til overs for grækernes opførsel, men han tror ikke, at Grækenland er på vej ud af eurozonen. 

Det er alt for giftigt for euroen som en fælles valuta. Ryger grækerne ud, kan det ryste hele eurozonen og få de andre dominobrikker i Europa til at vælte, siger han til TV 2:

- Bruxelles, Berlin og Paris tør ikke gøre alvor af truslerne om at smide Grækenland ud af Euroen. Det er for farligt og vil skabe uacceptable risici for en dominoeffekt og en umiddelbar gældskrise over store dele af eurozonen. Jeg kan tage fejl, da signalet og en manglende reaktion vil være så grotesk ydmygende for EU, men jeg tror ikke på, at Merkel og Hollande tør accellerere euroens uundgåelige superkrise, der venter ude i fremtiden, lyder det fra Lars Seier Christensen.

Euroen er truet
Derfor er det ikke kun Grækenlands fremtid, der er på spil for de europæiske ledere og Den Europæiske Centralbank, der nu skal drøfte muligheden for at gå grækerne i møde. Det er de nødt til, selvom den græske befolkning nu har afvist at acceptere de reformkrav, som der ellers er blevet præsenteret som et ultimatum.

Det, der er problemet med Grækenland, er nemlig ikke, at landet er fuldstændig unikt - landet står bare lidt længere ud på vippen, end de andre lande i Europa, der kæmper med deres enorme gæld, og de er i øjeblikket alle på vej i samme retning som Grækenland, vurderer Lars Seier Christensen.

Grækenland er med andre ord ikke det eneste land, der vakler i eurozonen; Det er hele eurosamarbejdet, der er på spil, og eurozonen har lige så meget at tabe ved at smide Grækenland ud, som grækerne har, lyder det fra Saxo Bank-direktøren.

Får grækerne kniven og går statsbankerot, vil usikkerheden og uroen være med til at destabilisere det i forvejen skrøbelige europæiske projekt, euroen, vurderer han.

- Hvad sker der, hvis man vitterlig ikke retter ind? Bliver man så bare smidt ud? Bliver bankerne understøttet, eller bliver de ikke understøttet? Får de en chance mere og endnu en uendelig forhandling?, spørger han.

Derfor tør de ikke
Selvom det vil være ydmygende for Angela Merkel, Bruxelles og Europas ledere, tror Saxo Bank-chefen, at det ender med det sidste: Grækerne får en chance mere.

- Min krystalkugle er en smule tåget, men jeg har på fornemmelsen, at de ikke tør tage skridtet, fordi der er ligger så store risici i form af mulige dominoeffekter i andre lande, lyder det fra Lars Seier Christensen.

Selvom han ikke er fan af eurosamarbejdet, har de europæiske politikere kæmpet for hårdt og for længe til, at de vil give op, mener han.

- Nu har jeg aldrig været stor fan af euroen. Det er vist ikke en hemmelighed. Det er en helvedesmaskine, som har ødelagt rigtig meget i de forskellige europæiske økonomier, men der er også investeret utrolige mængder af politisk kapital, så der vil gå længe, før euroen definitivt knækker over i flere andre valutaområder, siger Lars Seier Christensen til TV 2.

- Men at det sker en eller anden dag, er jeg ikke i tvivl om. Systemet og hele konstruktionen er ikke holdbar, og det er Grækenland i og for sig et udmærket eksempel på - og ikke det eneste, slutter han.

Se hele interviewet med Lars Seier Christensen her: