Skattereformen er blevet vedtaget

16x9

Regeringens skattereform er blevet vedtaget, men det blev uden afgørende stemmer fra SF's Özlem Cekic, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, der stemte nej til store dele af reformen.

Liberal Alliance stemte blankt til en del af reformen på grund af nedtrapningen af børnechecken for de højeste indkomster.

Det sker på trods af, at skattereformen også indeholder en lettelse af topskatten, som ellers er en af Liberal Alliances mærkesager.

"Vi stemmer ikke imod, fordi vi støtter, at man letter personskatterne, men vi stemmer ikke for det, fordi vi er imod, at man indkomstregulerer børnechecken," siger partiets skatteordfører, Ole Birk Olesen.

Liberal Alliance mener, ligesom flere økonomer, at nedtrapningen af børnechecken for de højeste indkomster i praksis vil fungere som en ekstra skat.

Det vil kort sagt ikke i samme grad kunne betale sig at arbejde mere for de danskere, der tjener over 700.000 kroner om året.

Har kostet Cekic' hendes ordførerskaber
Özlem Cekic' (SF) nej til skattereformen har kostet hende samtlige hendes ordførerskaber, men forud for afstemningen erklærede hun, at hun ikke fortryder.

"Overhovedet ikke. Jeg er simpelthen så afklaret med, at det her rent ideologisk er det rigtige at gøre. Jeg stemmer SF'sk i dag," sagde hun inden afstemningen til Ritzau.

"Jeg har jo været imod aftalen, der tager fra overførslerne og giver til topskatten, og den del af det vil jeg også komme til at stemme imod," siger hun.

Øger uligheden i samfundet en smule
Reformen letter skatten på arbejde med lidt over 14 milliarder kroner frem mod 2022 - blandt andet hæves topskattegrænsen med 57.900 til 467.000 kroner, når den er fuldt indfaset i 2022.

Det vil altså sige, at færre personer skal betale topskat. Beregninger fra regeringen viser, at 250.000 færre danskere kommer til at betale topskat.

Aftalen øger ifølge Finansministeriets beregninger uligheden i samfundet en smule, blandt andet fordi overførselsindkomsterne kun øges med prisudviklingen og ikke som hidtil med lønudviklingen.

Alligevel konstaterer uddannelsesminister Morten Østergaard på det sociale medie, Twitter, at den "historiske skattereform" giver "en hjælpende hånd til de, der har allermindst."