Volkswagen har erobret pladsen som verdens største bilproducent

Til trods for den såkaldte "Dieselgate-skandale" har Volkswagen stjålet pladsen som verdens største bilproducent fra Toyota.

Trods dieselskandalen, ser det ud til at kunderne elsker Folkevogn.

Ifølge det tyske nyhedsbureau DPA, solgte Folkevogn 10,3 millioner biler i 2016 - nok til at indtage positionen som verdens største bilproducent. En position som Toyota ellers har siddet på i de sidste fire år. 

De to koncerner solgte sidste år hver især ca. 10 millioner biler på verdensplan:

Audi og Skoda trækker op

Men Volkswagens 12 mærker - deriblandt Audi, Skoda, Seat og Porsche - lå altså en mulespids foran Toyota, Lexus og andre mærker tilhørende den japanske koncern.

- Hvis ikke det havde været for Kina, så havde Volkswagens salgstal ligget faldt sidste år. Men Kina er så kæmpe stort et marked, at de har aftaget intet mindre end 4 millioner biler sidste år, fortæller TV 2 korrespondent Niels Bünemann.

Det er dog især mærkerne Audi og Skoda, som har reddet året for Volkswagen.

Indgår forlig i USA

Den tyske bilproducent kan dog også så småt se enden på dieselskandalen på andre fronter. Volkswagen har indgået et forlig med de amerikanske myndigheder i retssagen om selskabets snyd med sine bilers miljøudledning.

Forliget skulle indebære, at VW erkender sig skyldig og betaler en bøde på godt 30 milliarder kroner.

Det skriver Financial Times.

Før forliget kan blive en realitet, skal det dog godkendes i VW's direktion og bestyrelse, der mødes onsdag eftermiddag.

Nye sager mod private

Den hårdt ramte koncern kæmper dog stadig på andre fronter. 

Nye oplysninger, bl.a. fra ingeniører der tidligere havde betroede stillinger i Volkswagen, belaster både den tidligere koncernchef Martin Winterkorn og den nuværende chef for Volkswagen-mærket Herbert Diess. 

Det kan få betydning for de erstatningssager, som investorer har rejst mod Volkswagen.

Blandt de investorer der har klaget over vildledende eller manglende oplysninger til de finansielle markeder er også danske pensionskasser. 

- Volkswagen har afsat et stort milliardbeløb i deres regnskab, men det er ikke nok. Der vil komme flere dårlige nyheder for dem, der har Volkswagen-aktier. Så det beløb, som Volkswagen i alt kommer til at betale i erstatning, kommer måske over 150 milliarder kroner, fortæller Niels Büinemann.