Gigantisk pengeombytning fjerner 11 procent af Indiens BNP - kan få kæmpe betydning

Indiens premierministers vovede beslutning om at gøre alle 500 og 1000 rupee-sedler ugyldige får udlandets penge til at sidde løst.

Både politikkerne og de professionelle investorer klapper i hænderne over Indiens premierminister Narendrabhai Damodardas - i daglig tale Narendra Modi.

Indien er blevet de tunge investorers foretrukne valg, når det kommer til lukrative vækstudsigter, og også vores egne politikkere har set et dansk springbræt, der skal udløse 5-6 milliarder kroners eksportsalg. 

Meget, meget lille eksport, men også meget, meget stort potentiale, lyder begrundelsen fra klimaminister Lars Christian Lilleholt, der i dag er landet i Indien med en stor dansk erhvervsdelegation.

Pengeombytning et vovemod

Det havde han med al sandsynlighed ikke sagt, hvis ikke Narendra Modi siden sin udnævnelse i 2014 havde taget hårdt og uventet fat.

- Modi har gennemført en hel del reformer og fået skabt et vækstperspektiv, der ser ganske positivt ud for Indien, siger Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Carnegie, der har Indien som en investeringsøjesten.

Den mest spektakulære manøvre er en omfattende pengeombytningsøvelse, som premierministeren planlagde i al hemmelighed med kun en håndfuld betroede medarbejdere, for at sikre et overraskelsesangreb på den ødelæggende korruption, mange vækstøkonomier lider under.

- Det er et initiativ, der kan få kæmpe stor betydning. Skal man for alvor komme korruption til livs, er man nødt til at få registreret sin mængde af kontanter, siger Henrik Drusebjerg,  

Inderne har stået i kø med deres sparebøsser for at få 500 og 1000 rupees (hhv. 50 og 100 kroner) ind over en konto for at få nye og registrerede sedler retur fra nye pengeautomater. Hvis man tropper op med mange penge, skal man kunne forklare oprindelsen.

Krigserklæringen mod sorte penge har åbenlyst gjort livet farligt for Modi, da der er tale om verdens mest kontantbaserede økonomi, hvor umyndiggørelsen af de mange sedler fjerner 11 procent af Indiens bruttonationalprodukt. 

- Her er det faktisk lykkedes Modi at slå mange fluer med ét smæk, konstaterer Henrik Drusebjerg.

Uforløst milliardsalg af fødevarer

Økonomisk kan det give kortvarigt bagslag, fordi det kun har været muligt at hæve små beløb af gangen, hvilket de kommende kvartaler kan vise sig i sløje udviklinger i de indiske virksomheders salg, fordi de mange inderes købekraft er strammet til.

Det faktum, at Indien er ved at overhale Kina som verdens mest befolkningsrige land, får også de tunge investorers appetit på Indien til at vokse. På positivsiden tæller også opgør med dårlig infrastruktur, indførsel af et statsligt told- og skattesystem samt kontrol over renten og inflationen.

Den høje, indiske vækst omkring 7 procent og den reformvenlige regering giver ifølge DI spændende perspektiver for dansk eksport.

- Vi har ærgret os over, at vi ikke er kommet bedre i gang med eksport af fødevarer til Indien, men selvom der er et stort potentiale, så er det også et vanskeligt og protektionistisk marked, siger underdirektør Peter Thagesen.

Han vurderer målet om at løfte eksporten med en god håndfuld milliarder for meget realistisk. Danske kvalitetsvarer er dyrere end andres landes, men med fremgang i økonomien og dermed levestandarden er inderne ifølge DI klar til at købe danske varer. Det bliver fra et noget trøstesløst niveau, da eksporten til Indien de seneste 10 år er faldet med 6 procent.