Kampen om din løn i 2017 begynder i dag

I dag bliver overenskomstforhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter skudt i gang.

Overenskomstforhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter indledes i dag.

Om parterne

Dansk Industri (DI) er erhvervsorganisation og arbejdsgiverforening for omkring 10.000 danske virksomheder

CO-industri er Centralorganisationen af industriansatte i Danmark og er således et kartel, der har der har 9 fagforbund som medlemmer., hvoraf de største er 3F og Dansk Metal

Formand for CO-industri er Claus Jensen, der også er forbundsformand i Dansk Metal

Der er hovedforhandlerne for Dansk Industri og CO-Industri, med topforhandlerne Karsten Dybvad og Claus Jensen, der mødes for at starte forhandlingerne om 230.000 lønmodtageres overenskomster.

Forhandlingerne vil være toneangivende for hele det private arbejdsmarked, der omfatter 600.000 lønmodtagere.

Forventning om lønstigninger

De nuværende overenskomster (gældende frem til februar 2017) ser ud til at ende med lønstigninger på godt to procent årligt.

Og der er lagt op til, at lønmodtagerne vil have mere i lønposen efter den kommende overenskomstperiode. Det vurderer Henning Jørgensens, der er professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

- Nu har der i næsten ti år været løntilbageholdenhed, fordi vi har haft krise. Og det går rigtig godt i erhvervslivet, der skovles profit ind, så der er en forventning fra lønmodtagernes side, om der nu skal betales noget tilbage, fortæller han.

Fagforbund: Flere år med lave lønstigninger skal belønnes.

Holdt lav løn i solidaritet

Industriarbejdernes mand, formanden for CO-industri, Claus Jensen, går da også til forhandlingerne med et håb om lønstigninger.

- Vi har gennem en lang årrække udvist rigtig stor solidaritet med virksomhederne i forhold til at køre en afdæmpet udgiftsudvikling. Det har betydet at virksomhederne nu igen er i stand til at sælge deres varer til udlandet i meget højere grad, end da krisen var værst, fortæller han.

Vil ikke sætte udvikling over styr

Claus Jensen og CO-industri skal dog ikke forvente, at erhvervsorganisationen og arbejdsgiverforeningen Dansk Industri kommer til at give sig nemt.

Dansk Industris direktør, Karsten Dybvad, ville ikke sætte den økonomiske udvikling hos virksomhederne over styr med alt for høje lønninger.

- Vores hovedønske er at opnå et resultat, som lægger grunden til, at vi kan fastholde den positive udvikling vi har været i, hvor vi kan fastholde en stærk konkurrenceevne. Det værste, vi kunne gøre her, var at gamble med vores fremtid. Vi lever i en verden som er ret usikker, fortalte han på et pressemøde i dag.

Muligt fokus på efteruddannelse

Udkommet af de vigtige overenskomster kan da også ende ud med andet end bare lønforhøjelser.

Arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, Søren Kaj Andersen, forudser, at den store usikkerhed, der er på arbejdsmarkedet, kommer til at få stor betydning i forhandlingerne.

- Lønnen er vigtig og signalerne omkring løn er vigtig, men sådan som diskussionen er i store dele af fagbevægelsen, så må vi også formode, at videre- og efteruddannelse eller noget for de ældre medarbejdere, det er også meget vigtigt.

Claus Jensen fra CO-Industri har fået 367 forslag fra sine medlemmer omkring, hvad de gerne så, han havde med til forhandlingsbordet.