Ny kongres i USA: Disse danske selskaber har mest på spil

16x9
Republikanerne holder fast i flertallet i Senatet, og har dermed flertal i begge kamre. Foto: KAREN BLEIER / Scanpix Denmark

Den nye kongres konstitueres i dag i Washington. Den får stor betydning for flere danske virksomheder, siger chefanalytiker fra Alm. Brand.

Kongressen i USA konstitueres i aften dansk tid, og dermed er startskuddet for alvor sat med den politiske virkelighed under Donald Trump, der indsættes 20. januar.

Frem mod valgdagen var der enorm frygt for Trump, men nervøsiteten og frygten blev hurtigt forvandlet til optismisme og tro på fremtiden, da Donald Trump i sin sejrstale i langt højere grad end tidligere fremstod som en statsmand.

I hvert fald i erhvervslivet og på finansmarkederne, hvor der er store forventninger til Trumps evne til at sætte fut i den amerikanske økonomi, der fortsat er verdens største.

TV 2 har spurgt chefanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand, hvad der er på spil for dansk erhvervsliv.

De her virksomheder har mest på spil med Trump
Chefanalytiker Michael Friis Jørgensen har over for TV 2 vurderet, hvilke selskaber og brancher, der har mest på spil under Donald Trump.

Ifølge analytikeren er der trods optimismen på finansmarkederne fortsat enorm usikkerhed om, hvorvidt Trump overhovedet kan få gennemført sine planer.

De satser på et byggeboom

De omfattende skattelettelser, der har været et kardinalpunkt for Trump, virker mere ligetil at gennemføre end de store investeringer i infrastruktur, som danske selskaber som FLSmidth, Rockwool og Rambøll ser store muligheder i.

Noget andet er handelshindringerne, der kan gøre ondt på transportspillere som Mærsk og DSV.

Hvis Trumps ønske om at skabe bedre vilkår for USA ved genforhandling af handelsaftalerne slår fejl, vil det være en begmand for en i forvejen sløj udvikling i verdenshandlen.

I forhold til det store sundhedsområde har Trump barslet med at rulle hele eller dele af Obamacare tilbage, og det er der tilsyneladende et flertal for, siger Michael Friis Jørgensen.

Endelig er energien, hvor Trump har gjort sig bemærket med angreb på vindmøller og støtteerklæringer over for fossile brændsler.

Alm. Brand-analytikeren tvivler dog på, om Trump-administrationen overhovedet kan nå at ændre en kurs, hvor grøn energi buldrer frem med voldsomt reducerede priser, og Vestas har da også haft en fantastisk december.