Mærsks fyrede eks-direktør får nyt job hos oliekæmpe

Den gamle Mærsk-direktør får nu sit første nye job efter fyringen i sommer.

Nils Smedegaard Andersen, der i juni blev fyret efter ni år i spidsen for A.P. Møller-Mærsk, træder ind i bestyrelsen hos oliekæmpen BP.

Det fortæller det britiske olieselskab i en pressemeddelelse tirsdag samtidig med sit regnskab.

- Jeg er meget glad for at byde Nils Andersen velkommen i BP's bestyrelse. Nils kommer med bred erfaring inden for energi, shipping og forbrugervarer. Hans viden og dybe indsigt fra en lang karriere vil tilføre yderligere perspektiver til bestyrelsens arbejde, siger BP-forman Carl-Henric Svanberg i meddelelsen.

I forvejen sidder 58-årige Nils Smedegaard i bestyrelsen hos Unilever og som formand for Dansk Supermarked.

Fjerde direktør i Mærsk nogensinde

Nils Smedegaard har også tidligere haft bestyrelsesroller i Inditex og William Demant og var før Mærsk-tiden topchef i Carlsberg.

Han blev den kun fjerde direktør i Mærsk-historien, da han i 2007 overtog fra Jess Søderberg.

Før de to havde først A.P. Møller og siden sønnen Mærsk Mc-Kinney Møller siddet ved roret i det lyseblå konglomerat. Familiens fonde sidder stadig på magten i koncernen via store aktieposter.

Afløst af ny direktør

I juni valgte Mærsk-bestyrelsen at afskedige Nils Smedegaard i forbindelse med et større strategiarbejde.

Han blev afløst af Søren Skou, der siden har fået til opgave af bestyrelsen at dele Mærsk-koncernen op i to divisioner - én med fokus på transport og logistik, og én med fokus på energibranchen, men som muligvis skal sælges fra eller på anden vis omstruktureres.

BP er et af verdens største olieselskaber, men den store katastrofe i Den Mexicanske Golf i 2010, hvor en BP-drevet boreplatform eksploderede og forårsagede 11 dødsfald og et kæmpe olieudslip, har kostet hundredvis af milliarder i erstatning i de senere år.

Se bestyrelsesformanden i Mærks svar på, hvorfor Smedegaard skulle fyres på TV 2 Business her: