Fastelavn slået omkuld: Halloween er tre gange større

Halloween sætter fastelavn til vægs målt på salget af udklædningstøj og andet udstyr. Halloween rammer et hul i kalenderen, siger ekspert.

I dag slår børn og barnlige sjæle landet over katten af tønden. Og så skal der spises fastelavnsboller i rigelige mænder. 

Men dykker man ned i tallene, viser det sig, at danskerne bruger færre penge på tønder og fastelavnsris end på græskar, kunstige spindelvæv, flagermus og mekaniske dæmoner.  

Halloween har nemlig slået fastelavn af tronen som årets største udklædningsfest.

Sådan lyder udmeldingen fra den store supermarkedskæde Coop Danmark, der omsætter for tre gange så meget i halloween-udstyr som i fastelavnsudstyr. Også butikker, der sælger udklædningstøj, oplever, at halloween er mere populært end fastelavn, lyder meldingen.

Halloween

Halloween kom til Danmark i 1990’erne.

Halloween er en sammentrækning af det engelske ”all-hallow-even” som er et gammelt udtryk for ”alle helgeners aften”.

Halloween er oprindeligt en tradition fra Irland. I midten af 1800-tallet kom mange irere til Amerika på grund af hungersnød. De medbragte blandt andet halloween-traditionen.

I dag er halloween, som afholdes den 31. oktober, en af de helt store festdage i USA, som nærmest fejres som et karneval.

Læs mere om halloween hos Dansk Folkemindesamling her.

- Jeg er ikke overrasket over, at halloween er så meget større. Halloween rammer lige ind i et hul i kalenderen. Fra sommerferien og frem til jul er der ingen traditioner at samles om. Fastelavn kommer derimod efter jul og lige før påske, så der er der mange, der ikke har så meget overskud og tid, siger afdelingsleder af Dansk Folkemindesamling ved Det Kongelige Bibliotek Else Marie Kofod, der har skrevet en ph.d.-afhandling om traditioner i Danmark.

Fastelavn er blevet en aktivitet for små børn på seks-syv år og nedefter. Halloween appellerer derimod også til folk i voksenalderen. Det er noget, alle vil være med til, og derfor er det blevet større end fastelavn

Lars Aarup, analysechef, Coop Danmark

Halloween rammer hele familien

Else Marie Kofod peger på, at halloween er en begivenhed, der i høj grad appellerer til hele familien.

Fastelavn

Ordet fastelavn stammer fra de tyske ord "vaste lavent" eller "fastelabend", der begge betyder aftenen inden fasten.

Fastelavn har rod i den katolske tid, hvor man fastede i 40 dage. Her lå fastelavn umiddelbart inden denne fasteperiode.

Fastelavnssøndag ligger syv uger før påskedag. Det betyder, at fastelavn kan falde mellem den 1. februar den 7. marts. 

Lær mere om fastelavn her.

- Den rammer ind i noget med børn og børnefamilier. I institutionerne kan de lave masker og udklædning, og mange børnefamilier bruger desuden halloween som ramme for at mødes. Den giver nogle rammer, som børnene synes er sjove, mens forældrene kan spise og drikke rødvin sammen. Derfor har halloween fået en magtfuld position, som noget man gør på den her tidspunkt af året, siger traditionseksperten.

Halloween er ved at overhale fastelavn som tradition i Danmark. Halloween vokser jævnt og konstant hvert år, og sidste år var halloween lige knap tre gange så stor som fastelavn

Lars Aarup, analysechef, Coop Danmark

Hos Coop Danmark, der står bag en lang række supermarkeder, heriblandt Brugsen, Kvickly, Fakta og Irma, har man gennem de senere år oplevet, at salget af fastelavnskostumer- og udstyr er gået tilbage, mens saæget af halloween-udstyr stiger år efter år.

- Halloween er ved at overhale fastelavn som tradition i Danmark. Halloween vokser jævnt og konstant hvert år, og sidste år var halloween lige knap tre gange så stort som fastelavn, siger analysechef hos Coop Danmark, Lars Aarup.

Jeg er ikke overrasket over, at halloween er så meget større. Halloween rammer lige ind i et hul i kalenderen. Fra sommerferien og frem til jul er der ingen traditioner at samles om

Else Marie Kofod, leder, Dansk Folkemindesamling

Fastelavn er primært for de små

Fremgangen for halloween skyldes blandt andet, at halloween også inkluderer de voksne, vurderer analysechef Lars Aarup.

- Fastelavn er blevet en aktivitet for små børn på seks-syv år og nedefter. Halloween appellerer derimod også til folk i voksenalderen. Det er noget, alle vil være med til, og derfor er det blevet større end fastelavn i løbet af de seneste otte-ni år, siger han.

Hos udklædningskæden Fest & Farver, der har butikker i Roskilde, Lyngby og København samt en webshop, sælger de også klart mest op til halloween i forhold til fastelavn.

Fastelavn er blevet mindre

- Halloween er helt klart større end fastelavn, fordi de større børn og de voksne bedre kan lide at klæde sig ud i de lidt uhyggelige kostumer, siger indehaver af Fest & Farver, Maiken Beck, og uddyber:

Inden for de seneste tre til fem år har jeg mærket, at fastelavn er blevet mindre

Maiken Beck, indehaver af udklædningsbutikkerne Fest & Farver

- Det er jo både diskoteker og caféer, der holder halloween-fester. Derfor bliver markedet så kæmpestort, siger Maiken Beck, der oplever forældre fortælle, at de er stoppet med at holde fastelavn i hjemmet til fordel for halloween.

Og det er en tendens, der har manifesteret sig til udklædningsbutikkerne.

- Inden for de seneste tre til fem år har jeg mærket, at fastelavn er blevet mindre, siger hun.

Ekspert: Halloween manifesterer sig endnu tydeligere fremover

På Dansk Folkemindesamling mener man dog ikke, at fastelavn er på vej til at udgå som tradition i Danmark.

- Jeg tror, halloween har bidt sig rigtig godt fast. Men børn elsker at klæde sig ud, og derfor er fastelavn stadig en god kalenderfest, som børnene synes er sjov, siger ekspert i traditioner Else Marie Kofod.

Hun peger dog på, at halloween har mulighed for at manifestere sig endnu tydeligere fremover.

- For dem, der er børn i dag, vil halloween altid have været der. Derfor bliver det utænkeligt for dem, at der ikke er halloween, siger hun.