Her finder du det bedste pensionssystem i verden

Danskerne kan godt glæde sig over at bo i Danmark, når det gælder om at have et godt pensionssystem.

Danmark stryger helt til tops med sit pensionssystem.

Det viser en ny analyse fra den globale konsulentvirksomhed Mercer, der har kulegravet og rangeret pensionssystemer i 27 lande verden over.

Og guldmedaljen skyldes specielt, at det danske system indbyder til at spare op.

Se hele interviewet med Mercurs landechef i Danmark og hør, hvad du skal gøre, hvis du - som mange andre - ikke har helt styr på din pensionsordning på TV 2 Business her:

- Den måde vi sparer op på ved at lægge noget til side fra vores arbejde, forbereder os til vores alderdom. Og det er særligt for det danske system, forklarer Maria Hjort, der er administrerende direktør for Mercer i Danmark, til TV 2 Business.

Danmark har en score på 80,5 ud af 100 point i pensionsundersøgelsen, mens Holland, der ligger på andenpladsen, har 80,1 point.

Stukturen i systemet

Undersøgelsen kigger ikke på, hvordan de forskellige pensionsselskaber forvalter borgernes penge. Den kigger til gengæld på selve strukturen i pensionssystemerne. For eksempel hvor store opsparinger, at borgerne har, og hvordan man sparer op til pension osv.

I Danmark kører pensionen over tre ordninger. Som dansker får man pension via betaling over skatten til folkepension, finansiering via ens arbejdsgiver og via ens egen løn.

Og det er netop det setup, der gør, at Danmark ligger bedst, mener Maria Hjort.

Kan forbedres

Men selvom Danmark nu for femte år i træk indtager førstepladsen, så er der stadig et stykke vej op til de 100 maks-point.

- Selv det bedste kan blive bedre, og det ved vi jo også som brugere af systemet. Vi kan for eksempel forberede os på at blive længere på arbejdsmarkedet i takt med, at vores levealder stiger, siger Maria Hjort.

Og det er netop det, regeringen vil forsøge at gøre i sin 2025-plan. Det vil betyde, at danskene skal gå på pension, når de bliver 67,5 år.

Det er dog ikke nødvendigvis til gavn for brugerne af systemet, forklarer Maria Hjort.

- 2025-planen lægger op til en øget kompleksitet af pensionssystemet, så  for brugerne er det jo ikke en forbedring. Det vil også kunne betyde, at folk begynder at spare op på anden vis, siger hun.

Se hele listen herunder:

De bedste pensionssystemer i undersøgelsen

Danmark - 80,5 point

Holland - 80,1 point

Australien - 77,9 point

Finland - 72,9 point

Sverige - 71,4 point

Schweiz - 68,6 point

Singapore - 67 point

Canada - 66,4 point

Chile - 66,4 point

Irland - 62 point

Storbritannien - 60,1 point

Tyskland - 59 point

USA 56,4 point

Frankrig - 56,4 point

Malaysia - 55,7 point

Brasilien - 55,1 point

Polen - 54,4 point

Østrig - 51,7 point

Italien - 49,5 point

Sydafrika - 48,6 point

Indonesien - 48,3 point

Sydkorea - 46 point

Kina - 45,2 point

Mexico - 44,3 point

Indien - 43,4 point

Japan - 43,2 point

Argentina - 37,7 point