Post Danmark afskediger 770 ansatte

16x9
Quickbrevet kommer i stedet for det tidligere såkaldte A-post, der nu helt bortfalder. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Faldende brevmængder får Post Danmark til at afskedige 770 ansatte.

Ny fyringsrunde i Post Danmark betyder, at omkring 520 ansatte i løbet af den kommende uge får en fyreseddel i hånden. Dertil kommer omkring 250 postarbejdere, som allerede er opsagt og skal forlade posten inden for de næste to måneder, oplyser Post Danmark, den danske del af PostNord. Det betyder, at Post Danmark samlet skal sige farvel til omkring 770 ansatte, hvoraf de 520 ventes at fratræde i marts 2017. Ifølge Hans Erik Lindkvist, chef for HR i Post Danmark, er der behov for at reducere i medarbejderstaben, fordi danskerne sender markant færre breve til hinanden. 

- Vi er igennem en fortsat proces, hvor mængden af breve falder ret dramatisk. Det fører desværre til, at vi må tage den konsekvens, at der skal være færre medarbejdere ansat, siger Hans Erik Lindkvist. De nye fyringer omfatter cirka 450 medarbejdere, som omdeler post og arbejder på sorteringscentraler og terminaler. Derudover fyres cirka 70 medarbejdere inden for administration. 

Ærgrer sig over de mange fyringer

Et bredt politisk flertal enedes i maj om en aftale, der ophæver Post Danmarks pligt til at dele breve ud fra dag til dag og gav grønt lys til, at et standardbrev må være fem dage undervejs. Ifølge Eigil Johannesen, fællestillidsrepræsentant for HK'erne i Post Danmark, var det ventet, at det ville koste nogle stillinger, men han ærgrer sig over, at det er så mange. 

- Postaftalen var desværre nødvendig for at få virksomhedens økonomi på rette spor, men nu må det også stoppe. De seneste år har været præget af fyringer af mere end tusinde medarbejdere. Nu kan der ikke skæres mere, siger han. HK frygter flere fyringer i det nye år. Samme frygt deler Jesper Holm, der er formand for fagforeningen 3F i Storkøbenhavn. 

- Teknologien ændrer jobbene. Politikerne, fagforeningerne og arbejdsgiverne skal arbejde sammen og sikre, at de, der bliver fyret, følger med udviklingen, siger han. Det er afgørende, at de, som bliver ramt af fyringerne, bliver opkvalificeret, sådan at de bedst muligt er sikret en plads i et nyt arbejde, lyder det fra 3F. 

- Det er folk med meget forskellige baggrunde. Men langt hen ad vejen er det ansatte, der har været enormt lang tid i posten. De har formentlig haft et ønske om at slutte deres erhvervskarriere der. 

- Det er afgørende vigtigt, at vi står klar til at gribe dem. Ellers ender de helt uden for arbejdsmarkedet. Det ville jo være en ren tragedie, siger Jesper Holm.