Pensionsrådgivere advarer: Gebyrer malker kunderne

16x9
Øgede gebyrer koster pensionskunder milliarder, advarer uafhængige pensionsrådgivere. Foto: Mads Nissen / Scanpix Denmark

Flere pensionsselskaber har hævet gebyret på pensionsopsparinger. Selskaberne tjener store penge, men det koster kunderne dyrt, siger rådgivere.

Flere af de store pensionsselskaber som Topdanmark, Alm. Brand og Skandia er hævet prisen på det såkaldte risikotillæg, der opkræves på traditionelle pensionsordninger med rentegaranti.

Dermed følger de efter Danica, der allerede hævede prisen sidste år, skriver Finans.dk.

Uafhængige pensionsrådgivere anklager de store pensionsselskaber for at malke kunderne med de høje gebyrer.

- Pensionsselskaberne har gjort traditionel pensionsopsparing til en cashcow. Det er et døende produkt, som mange prøver at få mest muligt ud af for at aflønne aktionærerne eller styrke konkurrencen om kunderne i markedsrente, siger Gert Aage Nielsen, partner i Bedstpension, som rådgiver private og virksomheder om pensionsmarkedet, til Finans.dk.

Betaling for egenkapital

Et regneeksempel, foretaget for Finans.dk, viser, at en 30-årig mand, der indbetaler 50.000 kr. om året, indtil han er 67 år, med de nuværende satser skal forvente at skulle betale næsten 370.000 kr. i risikotillæg over de næste 37 år. Hvis han vel at mærke er kunde i et af de selskaber, der trækker 0,6 pct. af formuen til ejerne hvert år i risikotillæg.

Det årlige gebyr er selskabernes betaling for at stille egenkapital til rådighed, så der er sikkerhed for, at kundernes rentegaranti kan indfries.

Men det er en risiko, som selskaberne langt hen ad vejen allerede har afdækket, mener Gert Aage Nielsen. I stedet må selskaberne nu bruge gebyret til at opkræve ren fortjeneste til aktionærerne.

Faldende renter

Selskaberne forsvarer de øgede gebyrer med, at det generelle renteniveau er faldet. TV 2 har været i kontakt med Danica, som ikke ønsker at stille op til interview, men til Finans.dk siger Danicas pressechef Mikkel Bro Petersen:

- Vi ændrede senest på risikotillægget i 2015, og det var primært med baggrund i det faldende renteniveau. Det betyder i praksis, at vores risiko er steget, fordi det bliver vanskeligere at skabe de afkast, der skal til for, at vi lever op til garantierne. Dermed er der også en stigende risiko for, at garantierne skal dækkes gennem egenkapitalen. Den risiko tager vi betaling for.