Analytiker: Chr. Hansen kan indtage verden

Ingredienskoncernen Chr. Hansen har i dag afleveret regnskab, og selvom det skuffer en smule, så spår analytiker virksomheden en stor fremtid

Ingredienskoncernen Chr. Hansen, der blandt andet producerer naturlige farver til fødevareindustrien og kulturer til mejeriprodukter, har i dag afleveret et regnskab.

Dét viser en vækst på 12 procent og et overskud på en halv milliard kroner.

Selvom de tal egentlig er lidt under, hvad flere analytikere havde forventet, så spår Morten Imsgard, der er senioranalytiker i Sydbank, stadig Chr. Hansen en stor fremtid.

Vil blive båret af naturlige farvestoffer

- I USA går Chr. Hansen frem, og her har man en storstilet konvertering til brug af naturlige farverstoffer. Dét bliver en vækstmotor i mange år, for her er der tale om meget store selskaber, fortæller Morten Imsgard.

Flere store amerikanske fødevareselskaber har nemlig i løbet af 2015 meldt ud, at de vil begynde at droppe de kunstige farver. Det gælder blandt andet fødevareselskabet Kraft Foods, slikproducenten Hershey og Yums kælderrestauranter Taco Bell og Pizza Hut.

- USA er langt bag Europa, når det kommer til brug af naturlige farvestoffer. Og interesseren er ligeså stor i Asien og Latinamerika. Så forbrugere hele verden rundt kræver, at det, de propper i munden, skal være naturligt. Så det bliver et stigende krav fra forbrugere. Dét kommer Chr. Hansen til at nyde rigtigt godt af. De står utrolig stærkt på markedet, så vi har kun lige set toppen af isbjerget. Det kommer til at drive væksten i den forretning i mange år, siger Morten Imsgard.

Regnskab giver tæsk på børsen

På trods af de fine resultater og et overskud på 500 millioner kroner får Chr. Hansen dog hug på den danske børs i dag. Her er aktien faldet ca. fem procent.

Det skyldes egentlig, at mange analytikere alligevel havde forventet, at Chr. Hansen ville klare sig endnu bedre i den her omgang.

- Det er et regnskab som rammer vores forventninger til selskabet meget godt. Men når det så er sagt, og man dykker ned i regnskabet, så er der også nogle hår i suppen. I den afdeling, der hedder Health & Nutrition, der sælger kosttilskud og dyrefødder, er væksten på tre procent under det forventede. Det er de lave mælke- og kødpriser, der går ud over landmændene. Det har presset priserne, og det har ramt Chr. Hansen, fortæller Morten Imsgard.

Dyr aktie

Selskabet har de seneste år været en af de absolut mest stigende danske aktier, og analytikerne har da heller ikke sparet på de rosende ord. Det har dog ikke fået dem til at anbefale aktien. Den er nemlig for dyr, mener de.

Ifølge en rundspørge foretaget af Ritzau er det kun én af de 17 danske aktieanalytikere, der følger aktien, som har en købsanbefaling på Chr. Hansen-aktien.

Stadig en god investering

Morten Imsgard mener også, at Chr. Hansen-aktien er for dyr. Den kan dog alligevel være en attraktiv investering, for konkurrenter kan have svært ved at true virksomhedens position.

- De leverer specialløsninger, som de udvikler sammen mod kunderne. Kinesiske selskaber kan ikke pludselig komme og dumpe priserne. Så det er svært at få øje på, hvad der skal ryste virksomheden, vurderer Morten Imsgaard og fortsætter:

- Chr. Hansen har en attraktiv forretning og fremragende vækst- og indtjeningsmuligheder - både på kort og lang sigt. Men der er ingen tvivl om, at prisen på aktien afspejler, hvor dygtigt selskabet er. På kort sigt er den ikke vildt attraktiv. Men på lang sigt er det svært at finde en virksomhed, der har så store vækstmuligheder i så attraktiv en vækstniche.