Rugbrøds- og bagværksproducent udsat for gifttrussel

Brevene er sendt fra Belgien. Ingen danske fødevarer er ramt, oplyser Fødevarestyrelsen.

Endnu en virksomhed oplyser nu, at de har været udsat for afpresning tidligere på måneden. Denne gang er det rugbrøds- og bagværksproducenten Lantmännen Unibake i Danmark, der står bag Schulstad og Hatting.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra virksomheden.

Tidligere på dagen kom det yderligere frem, at den danske slagterigigant Danish Crown også var blandt de danske virksomheder, der i begyndelsen af april modtog et trusselsbrev med et ukendt giftstof.

- Sagen blev øjeblikkeligt overgivet til politiet, og siden har Danish Crown været i tæt kontakt med politiet og de relevante myndigheder.

- Forbrugernes og Danish Crowns medarbejderes sikkerhed har som altid højeste prioritet. Det er myndighedernes vurdering, at hverken medarbejdere, kunder eller forbrugere umiddelbart er i fare, skriver virksomheden.

Danish Crown oplyser, at virksomhedens fabrikker er blevet instrueret i at sikre adgangsveje samt indskærpe kontrollen ved modtagelse af eksempelvis ingredienser og emballager.

Flere virksomheder har modtaget breve

Rigspolitiet har overfor TV 2 bekræftet, at de efterforsker sager mod flere danske fødevareproducenter.

- Det er en meget kedelig sag, vi har med at gøre her. Derfor ser både politiet og andre myndigheder meget alvorligt på de her anmeldelser, siger politiinspektør i Rigspolitiet Uffe Stormly til TV 2.

- Jeg kan oplyse, at vi efterforsker meget intenst på at få afdækket de her gerningsmænd. Det gør vi både nationalt og internationalt i Europa, siger han.

Flere danske virksomheder har fået tilsendt et brev med et sundhedsfarligt stof, bekræfter politiinspektør Uffe Stormly fra Rigspolitiet overfor TV 2.

Brevene er sendt fra Belgien og indeholder trusler om, at virksomheden vil få sine produkter forgiftet i supermarkeder, hvis ikke der overføres 300.000 euro i kryptovalutaen bitcoins til en konto.

Sagen tog fart i Italien, da kaffevirksomhederne Lavazza i Torino og Vergnano i Santena samt chokoladevirksomheden Ferrero i Alba og kagevirksomheden Balocco i Fossano 7. april modtog trusselsbreve med grønt pulver i. Samme dag modtog fødevarevirksomheden Findus i Sverige et brev med hvidt pulver på hovedkontoret i Malmø. Og siden har flere belgiske virksomheder modtaget breve.

Det italienske politis efterforskning er fokuseret mod den belgiske by Gent, hvorfra brevene menes at være sendt.

Fødevarestyrelsen: Intet forurenet endnu

Fødevarestyrelsen, der står for fødevaresikkerheden i Danmark, oplyser til TV 2, at de ikke har oplevet noget lignende før, men at ingen danske madvarer er forurenet.

- Når nogen truer fødevaresikkerheden, tager vi det alvorligt. Men det er værd at understrege, at der ikke er nogen, der har forurenet mad i Danmark, så man skal ikke være bekymret som forbruger lige nu og her, siger Nikolas Hove, der er Beredskabschef i Fødevarestyrelsen.

Beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Hove, siger til TV 2, at de tager truslen alvorligt, men at danskerne ikke skal være bekymret.

Rigspolitiet bekræfter, at der er tale om ”et sundhedsfarligt stof” i brevene, men kan ikke oplyse yderligere.

Men ifølge belgiske og italienske medier er der tale om et pulver, der i brevene bliver beskrevet som oleandrin. Stoffet kan bruges som medicin, men store mængder kan være skadelige.

Det er ikke oplyst, hvornår de danske virksomheder har modtaget brevene. Eller hvem der udover Danish Crown har modtaget et brev.

Carlsberg Danmark oplyser til TV 2, at de ikke har modtaget noget brev. Hverken i Danmark eller hos de europæiske søstervirksomheder. Heller ikke COOP Danmark eller Arla har modtaget nogen trussel, oplyser de.