PFA får historisk dårligt investeringsafkast

Pensions- og investeringsgiganten har i 2018 klaret sig dårligere på sine investeringer end i 2008, da Finanskrisen ramte.

Pensionsselskabet PFA Pension mistede i 2018 6,1 milliarder kroner på sine investeringer. Det fremgår af selskabets årsregnskab.

Årsagen er negative afkast på noterede aktier - aktier, der kan købes på en børs - skriver PFA Pension.

Det er første gang siden 2001, at PFA Pension taber penge på sine investeringer. Sidste år havde pensionsselskabet et investeringsafkast på mere end 25 milliarder kroner.

- Efter mange års fremgang på finansmarkederne blev 2018 et uroligt år med nogle markante negative udsving henover året. Det har desværre gjort det vanskeligt at skabe positive afkast til vores kunder, skriver PFA Pension i regnskabets ledelsesberetning.

Samlet set gav noterede aktier i 2018 et negativt afkast på 7,3 procent inklusiv valutaafdækning for PFA Pension. Den negative udvikling var bredt funderet på tværs af regioner, men navnlig Europa og de såkaldte emerging markets trak ned.

Vi forventer, at afkastene i årene der kommer, vil blive udfordret af fortsat lave renter og en mere moderat udvikling på aktiemarkederne

Allan Ploack, adm. direktør, PFA

Selskabet bag PFA Pension, PFA Holding, der også ejer PFA Bank og PFA Asset Management, sluttede 2018 med et underskud på sine investeringer på 5,3 milliarder kroner.

- Negative afkast er aldrig behagelige

- Negative afkast er aldrig behagelige, men uroen på finansmarkederne kom ikke uventet, og vi har formået at reducere tabene gennem et stramt fokus på at styre vores risiko. Der vil uundgåeligt være udfordrende år, og vi vil opleve udsving i afkastet fra år til år, skriver PFA's administrerende direktør Allan Polack, i en pressemeddelelse i forlængelse af regnskabet. Polack fortsætter:

- Derfor er det vigtigt at huske, at pension er langsigtet opsparing. Kunderne i PFA har over de sidste fem år fået et afkast på op til 41,9 pct. med den anbefalede investeringsprofil, selv hvis man regner de negative afkast fra 2018 med.

Milliarder i ejendomme og lån

For at imødekomme uroen på finansmarkederne, har PFA øget sine unoterede investeringer i ejendomme, infrastruktur, grøn energi og logistik. PFA har således omkring 90 milliarder kroner placeret i investeringer, der ikke kan købes på en børs. I foråret investerede PFA i teleselskabet TDC, og i løbet af året i unoterede lån til blandt andet Scandlines og verdens største havvindmøllepark, Hornsea 1. PFA har også investeret i en stor portefølje af ejendomme i Tyskland.

- At PFA nu har omkring 90 milliarder kroner placeret i unoterede investeringer gør, at vi har skabt en alsidig og robust portefølje. Vi vil blive ved med at udbygge porteføljen, da vi forventer, at afkastene i årene der kommer, vil blive udfordret af fortsat lave renter og en mere moderat udvikling på aktiemarkederne, siger Allan Polack.

PFA havde investeringsmidler for 501 milliarder kroner ved udgangen af 2018. I følge en opgørelse fra branchemediet Investment & Pension Europe er PFA det syvende største pensionsselskab i Europa.

PFA Pension skriver i deres årsregnskab for 2018, at de har cirka 1,3 millioner kunder. Ifølge hjemmesiden Forsikring & Pension var PFA Pension Danmarks største pensionsselskab i 2017 med en markedsandel på næsten 19 procent. Derefter fulgte Danica og Nordea Liv med markedsandele på henholdsvis 13,7 og 11 procent.