Pandora skal spare efter svært år

Pandora vil forsøge at finde besparelser på 1,2 milliarder kroner efter udfordrende 2018.

For første gang i fem år står væksten stille hos smykkeselskabet Pandora. De søsætter derfor en større sparerunde på 1,2 milliarder kroner i 2019. I forvejen har Pandora meldt besparelser for 350 millioner kroner ud.

Derudover sker der en større omstrukturering i firmaet, der forventes at koste 2,5 milliarder kroner over de næste to år. De første 1,5 milliarder kroner skal bruges allerede i 2019.

Pandora solgte i 2018 for 22,8 milliarder kroner. Det var på niveau med året før, men langt fra tidligere tiders høje vækstrater.

Bag den lille stigning i omsætningen gemmer sig dog et fald i det direkte sammenlignelige salg på fire procent. Særligt fjerde kvartal var negativ for Pandora, der solgte for syv procent mindre i 2018 i forhold til 2017.

Turbulent år - direktør fyret

Smykkeselskabet har været gennem et turbulent år, hvor selskabet to gange har måttet nedjustere forventningerne. Desuden blev administrerende direktør Anders Colding Friis fyret i august.

Aktionærerne har desuden oplevet en slagtet aktiekurs, og årets resultater bliver også betegnet som skuffende af Pandora selv. Alligevel stiger Pandoras aktie med 10-13 procent umiddelbart efter offentliggørelsen af årsregnskabet. Der er dog fortsat langt op til en markedværdi i nærheden af den, Pandora havde, da firmaet var mest værd.

- Vi er overbeviste om, at denne omfattende transformation af selskabet vil tilføre ny energi til Pandora, få os tilbage til bæredygtig vækst og understøtte vores høje indtjening, siger driftsdirektør Jeremy Schwartz i en kommentar til regnskabet.

Fra økonomichef Anders Boyer lyder det: 

- Det er opmuntrende, at vi har identificeret muligheder for betydelige omkostningsbesparelser på 1,2 milliarder kroner, som kan finansiere vores vækstinitiativer.

Af årsregnskabet fremgår det, at Pandora har fundet muligheder for at beskære på tværs af hele firmaet. Blandt de største områder er omkostninger forbundet med salg, med at have egne konceptbutikker, IT og administrative udgifter.

Omstruktureringer for 2,5 milliarder

Foruden besparelserne kommer der også til at ske en større omstrukturering i Pandora. Firmaet har afsat 2,5 milliarder kroner over de næste to år til det, og blandt initiativerne er "en kommerciel genstart", der består af to dele:

Dels vil Pandora i mindre grad end tidligere bruge "salgsfremmende aktiviteter" mellem de tidspunkter, hvor der bliver solgt flest gaver. Firmaet forventer, at de i 2019 vil betyde en mindre fald i det direkte sammenlignelige salg på 2-4 procentpoint. 

Og dels vil Pandora skrue ned for det vareinventar, som sælger langsommest. På udvalgte markeder vil de sågar købe deres eget vareinventar tilbage.

Millarder sendes retur

Af årsregnskabet fremgår det også, at Pandora agter at sende fire milliarder danske kroner retur til aktieholderne i 2019. I 2018 sendte smykkefirmaet 5,9 milliarder kroner tilbage, fremgår det af regnskabet.

- Vi er tilfredse med at have returneret 5,9 milliarder kroner i 2018, og vi vil fortsætte med at returnere betydelige mængder penge til vores aktionærer i 2019, siger Anders Boyer i Pandoras meddelelse om årsregnskabet