BR erklæret konkurs

Top-Toy kom i slutningen af november under rekonstruktion.

Den danske legetøjsgigant Top-Toy er nu erklæret konkurs.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Top-Toy og BR-butikkerne er ikke hvad, det har været. Magien var væk fra BR-brandet

Ole Krohn, finanskommentator TV 2

- Vi er kommet langt, og vi havde vores omstruktureringsplan godkendt af kreditorerne og retten. Vi har arbejdet døgnet rundt for at etablere rammer for omstruktureringen af ​​TOP-TOY, men desværre har vi i dag måttet indse, at vi ikke længere kan fortsætte omstruktureringen på grund af et skuffende julesalg, siger Top-Toys administerende direktør Per Sigvardsson i pressemeddelelsen.

Flere end 3000 medarbejdere i de to legetøjskæder er fredag blevet sagt op i forbindelse med konkursen.

Gik i betalingsstandsning i november

Top-Toy står bag BR og Toys'R'Us i Norden.

Selskabet gik 30. november i betalingsstandsning efter et katastrofalt regnskab, der blandt andet afslørede en milliardnedskrivning.

I den forbindelse oplyste Top-Toy, at 450 fuldtidsstillinger på tværs af koncernen skulle nedlægges, heraf 180 i Danmark.

Her afslørede virksomhedens regnskab også et negativt driftsresultat på 149 millioner kroner og en bundlinje med et minus på mere end to milliarder. Top-Toy er ejet af kapitalfonden EQT med 75 procent og af stifterfamilien Gjørup med 25 procent.

Selskabets kuratorer oplyser til Ritzau, at man nu skal i dialog med kreditorerne om, hvad der skal ske med boet.

Top-Toy gik i betalingsstandsning i slutningen af november Video: Hans-Henrik Busk Stie

Magien er væk

Meldingen har nok heller ikke gavnet selskabet, lyder det fra Ole Krohn, der er finanskommentator på TV 2.

- Det har heller ikke gjort kunderne alt for trygge, at man var i en situation, hvor man gik ind i en butik, hvor man måske var bange for, om man kunne få byttet varerne eller ej, siger han og fortsætter:

- Top-Toy og BR-butikkerne er ikke hvad, det har været. Magien var væk fra BR-brandet, og når man gik ind i butikkerne lignede det noget, der så noget støvet, noget bedaget ud, og det bekræftede kunderne med det elendige julesalg. Og nu står de så i den situation, at de går nedenom og hjem.

Fatal fejl fra ledelsen

Konkursen skyldes øget digitalisering, et større antal konkurrenter og skiftende spilvaner blandt børn, skriver Top-Toy i pressemeddelelsen.

Thomas Hesselager, der er forælder og kunde ved Fætter BR, fortæller, at de i familien er begyndt at købe langt mere brugt legetøj.

I følge Ole Krohn er det især konkurrencen fra supermarkedskæder som Føtex og Bilka og legetøjsbutikker på nettet, der har skubbet Top-Toy ud over kanten. Og i forhold til nethandlen har BR været alt for sløve og slumret for længe, siger Ole Krohn.

- Det har været en fatal fejl fra ledelsens side, at man ikke har kunnet se, at nethandelen ikke er noget, der er opfundet i går, og når man hedder BR, skal man selvfølgelig være meget stærk på nettet.

Butikker holder åbent i december

Har du købt julegaver i BR eller Toys'R'US, som skal byttes, har du stadig mulighed for det.

Visse butikker vil holde åbent, så kunder kan bytte varer til andre varer indtil udgangen af december, oplyser selskabet.

Top-Toy driver 226 BR-butikker og 72 Toys"R"Us-varehuse i Norden.

Fra BR til Top-Toy og konkurs
1950
Edith og Børge Rasmussen køber en kiosk, der sælger papir og festartikler, i Roskilde. Til jul sælger butikken også legetøj.
1963
Sønnerne Bjarne og Henrik Gjørup går ind i forretningen, efter at Henrik Gjørup har været i USA for at hente inspiration.
De to brødre beslutter, at det skal være en specialbutik for legetøj. Den første butik hedder BR Legetøj. BR står for Børge Rasmussen, deres far.
1969
BR Legetøj kommer til København, hvor der åbner en butik i Købmagergade.
1970
Året efter udkommer det første julekatalog fra BR Legetøj.
1980'erne
BR Legetøj begynder at lave sit eget legetøj.
1981
BR-maskotten med den karakteristiske hat, der ligner en garders hat, kommer til verden. I den forbindelse afholder selskabet en konkurrence om, hvad navnet på maskotten skal være. Vinderen bliver Fætter BR.
1987
Det første legetøjsvarehus med navnet Superleg åbner. Der åbner ni flere frem mod 1996.
1990
Forretningen skifter navn, så selskabet nu hedder Top-Toy.
1991
Den første BR-Leksaker (BR Legetøj på svensk, red.) åbner i byen Malmø.
1992
Top-Toy køber et hovedkvarter i Hong Kong, der skal håndtere de asiatiske legetøjsproducenter.
1994
BR-klubben opstår. Her kan børn op til 14 år melde sig ind og samle mærker i en BR-bog. Børnene får mærkerne, når de køber noget i BR Legetøj. Når bogen er fyldt ud, kan børnene få rabat på næste køb.
1996
Kæden Toys "R" Us i Norden slutter sig til Top-Toy.
1999
BR Legetøj åbner for handel på internettet. Der er dog næsten ingen handel på siden, og hjemmesiden lukker efter få år.
2007
For første gang åbner Top-Toy butikker uden for Norden, da BR-kæden rykker til Tyskland. Det sker ved opkøbet af Salzmann Spielwaren, hvor butikkerne skifter navn.
2009
Brødrene Henrik og Bjarne Gjørup giver stafetten og den fælles direktør videre til Bjarnes sønner, Lars og Peter Gjørup.
2010
For anden gang forsøger Fætter BR sig med nethandel.
2012
Toys "R" Us åbner også en netbutik.
2015
Peter Gjørup tager direktørposten alene.
2016
For første gang bliver selskabet ikke ledet af et medlem af Gjørup-familien, da Søren Torp Lauridsen overtager direktørposten.
2018
Selskabet konstaterer et dundrende underskud og laver en redningsplan, som kreditorerne accepterer. Julesalget skuffer dog og fjerner forudsætningerne for redningsplanen.
28.12.2018
Top-Toy erklæres konkurs tre dage før årets udgang.