BR erklæret konkurs

Top-Toy kom i slutningen af november under rekonstruktion.

Den danske legetøjsgigant Top-Toy er nu erklæret konkurs.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse. 

Top-Toy og BR-butikkerne er ikke hvad, det har været. Magien var væk fra BR-brandet

Ole Krohn, finanskommentator TV 2

- Vi er kommet langt, og vi havde vores omstruktureringsplan godkendt af kreditorerne og retten. Vi har arbejdet døgnet rundt for at etablere rammer for omstruktureringen af ​​TOP-TOY, men desværre har vi i dag måttet indse, at vi ikke længere kan fortsætte omstruktureringen på grund af et skuffende julesalg, siger Top-Toys administerende direktør Per Sigvardsson i pressemeddelelsen. 

Flere end 3000 medarbejdere i de to legetøjskæder er fredag blevet sagt op i forbindelse med konkursen.

Gik i betalingsstandsning i november

Top-Toy står bag BR og Toys'R'Us i Norden.

Selskabet gik 30. november i betalingsstandsning efter et katastrofalt regnskab, der blandt andet afslørede en milliardnedskrivning.

I den forbindelse oplyste Top-Toy, at 450 fuldtidsstillinger på tværs af koncernen skulle nedlægges, heraf 180 i Danmark.

Her afslørede virksomhedens regnskab også et negativt driftsresultat på 149 millioner kroner og en bundlinje med et minus på mere end to milliarder. Top-Toy er ejet af kapitalfonden EQT med 75 procent og af stifterfamilien Gjørup med 25 procent.

Selskabets kuratorer oplyser til Ritzau, at man nu skal i dialog med kreditorerne om, hvad der skal ske med boet.

Top-Toy gik i betalingsstandsning i slutningen af november Video: Hans-Henrik Busk Stie

Magien er væk

Meldingen har nok heller ikke gavnet selskabet, lyder det fra Ole Krohn, der er finanskommentator på TV 2. 

- Det har heller ikke gjort kunderne alt for trygge, at man var i en situation, hvor man gik ind i en butik, hvor man måske var bange for, om man kunne få byttet varerne eller ej, siger han og fortsætter: 

- Top-Toy og BR-butikkerne er ikke hvad, det har været. Magien var væk fra BR-brandet, og når man gik ind i butikkerne lignede det noget, der så noget støvet, noget bedaget ud, og det bekræftede kunderne med det elendige julesalg. Og nu står de så i den situation, at de går nedenom og hjem.

Fatal fejl fra ledelsen

Konkursen skyldes øget digitalisering, et større antal konkurrenter og skiftende spilvaner blandt børn, skriver Top-Toy i pressemeddelelsen.

Thomas Hesselager, der er forælder og kunde ved Fætter BR, fortæller, at de i familien er begyndt at købe langt mere brugt legetøj.

I følge Ole Krohn er det især konkurrencen fra supermarkedskæder som Føtex og Bilka og legetøjsbutikker på nettet, der har skubbet Top-Toy ud over kanten. Og i forhold til nethandlen har BR været alt for sløve og slumret for længe, siger Ole Krohn. 

- Det har været en fatal fejl fra ledelsens side, at man ikke har kunnet se, at nethandelen ikke er noget, der er opfundet i går, og når man hedder BR, skal man selvfølgelig være meget stærk på nettet.

Butikker holder åbent i december

Har du købt julegaver i BR eller Toys'R'US, som skal byttes, har du stadig mulighed for det. 

Visse butikker vil holde åbent, så kunder kan bytte varer til andre varer indtil udgangen af december, oplyser selskabet.

Top-Toy driver 226 BR-butikker og 72 Toys"R"Us-varehuse i Norden.