Ørsted retter skarp kritik mod skandaleramt samarbejdspartner

16x9
Den australske kapitalfond Macquarie Capital er medejer af to af Ørsteds havvindmølleparker med en ejerandel på henholdsvis 50 og 25 procent. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Ørsted vil ikke indgå i yderligere partnerskaber med den australske investeringsbank Macquarie, før meget bestemte garantier er givet.

Efter MP Pension tirsdag meldte ud, at pensionskassen overvejer sin fremtid med Macquarie, melder Ørsted sig også på banen med krads kritik og trusler om konsekvenser. 

Den danske energikoncern deler nemlig ejerskabet med fire ud af sine 31 vindmølleparker med Macquarie Capital.

Det drejer sig om havvindmølleparken Formosa 1 ud for Taiwan, samt de britiske havvindmølleparker Race BankWestermost Rough og Lincs.

I centrum af historisk skandale

DR har i samarbejde med 18 andre europæiske medier afsløret, hvordan en lang række af verdens største banker har været indblandet i, at i hvert fald fem lande i Europa er blevet franarret 410 milliarder kroner.

TDC-medejeren Macquarie Capital var særdeles aktiv i dette svindelnummer. Ifølge DR lykkedes det i 2010 og 2011 banken at lænse tyskernes statskasse for 2,3 milliarder kroner.

Sagen efterforskes for bedrageri.

SF: Det går ikke for et statskontrolleret selskab

SF's politiske ordfører, Karsten Hønge, er ikke tilfreds med, at en statskontrolleret virksomhed som Ørsted driver vindmølleparker med en australsk storbank.

- Det holder ikke. Det er et samarbejde, der skal til at ophøre så hurtigt som muligt. Den danske stat kan jo ikke arbejde sammen med et firma, som har forsøgt at undergrave samfundet, siger han til TV 2 og fortsætter:

- Det første, jeg vil gøre, er at sende et spørgsmål til finansministeren og bede ham redegøre for, hvor hurtigt vi kan være ude af de her aftaler. Det her kan den danske stat ikke være med til.

Specialister i infrastruktur

Macquarie specialiserer sig blandt andet i at investere i infrastruktur rundt om i verden. Det drejer sig blandt andet om elforsyning, broer og lufthavne.

Kapitalfonden ejede eksempelvis 26,9 procent af aktierne i Københavns Lufthavne i årene 2005 til 2017, hvor den solgte sin andel til ATP, med hvem Macquarie også ejer TDC.

På Macquaries egen hjemmeside beskriver den sig selv således: 

- Vores forretning er at være profitable, men det er måden, vi gør forretning på, som definerer os. 

Ørsted: Dropper nye investeringer foreløbigt

I en skriftlig kommentar siger Ørsted, at de vil bede Macquarie om en redegørelse for deres rolle i udbytteskandalen. 

- I Ørsted mener vi, at man skal overholde både skattelovgivningens ordlyd og intention, og vi tager klart afstand fra ulovligheder og skatteunddragelser, siger Martin Barlebo, kommunikationschef i Ørsted. 

Indtil den danske energikoncern har fået en garanti fra kapitalfonden om, at de har "en tilfredsstillende politik og praksis for deres skattebetalinger", vil Ørsted ikke indgå nye aftaler med Macquarie. 

Storejere

Macquarie sætter sig ofte på en væsentlig luns af ejerandelen i dens investeringer og får dermed indflydelse på den pågældende virksomhed.

En i øvrigt bredt anvendt strategi blandt kapitalfonde.

I Formosa-projektet sidder Macquarie således på 50 procent af aktierne, mens Ørsted ejer 35 procent og Swancor Renewable ejer 15 procent.

Når det kommer til Race Bank ejer Ørsted 50 procent, Macquarie ejer 25 procent og 12,5 procent er ejet af selskabet Sumitomo Corporation. 

I Westermost Rough sidder Macquarie på 25 procent af aktierne, og i Lincs har kapitalfonden en andel på hele 75 procent. 

Pensionskasse lægger banken på is

MP Pension har 885 millioner kroner investeret gennem den australske kapitalfond Macquarie Capital, men bankens rolle i udbytteskandalen har rystet pensionsselskabet. 

- Jeg har arbejdet i snart 30 år i finans, og det her er en liga for sig selv. Her snakker vi ikke skatteplanlægning eller måske lidt skatteoptimering. Vi snakker skattebedrageri i ufattelig stor skala. Altså penge direkte op af statskasserne, siger investeringschef hos MP Pension, Anders Schelde.  

I første omgang er der tale om, at MP Pension så at sige sætter kapitalfonden i karantæne, hvor pensionskassen ikke vil investere yderligere i australierne, samtidig med at de overvejer, hvad de skal gøre med deres nuværende investeringer.

- Vi skal være mere kritiske overfor kapitalfonde

Udbytteskandalen er dybt stødende for retsfølelsen, fortæller Pelle Dragsted, erhvervsordfører for Enhedslisten, der mener, at staten fremover skal tage sine forholdsregler overfor formueforvaltere af Macquaries støbning.

- Jeg synes, det er dybt beklageligt, at vi har en statslig kontrolleret virksomhed, som er i et tæt samarbejde med en bank, der har medvirket til at plyndre de europæiske skatteydere for milliarder, siger Pelle Dragsted.

Bliver australierne dømt, bør Danmark overveje, om kapitalfonden burde blive sortlistet fra offentlige udbud og samarbejder med statsligt kontrolleret virksomheder, mener ordføreren. 

- Det kan ikke nytte noget, at man med den ene hånd kan begå kriminalitet mod et land og med den anden indgå i samarbejde med selv samme stat.