Danmarks aktiemarked er det dårligste i den vestlige verden

16x9
Efter 20 frembrusende år for de danske selskaber i C20, som sidste år blev udvidet til C25, er festen slut. Uro og skuffende regnskaber har gjort sit præg og sat gang i en nedtur, der har fået udlandet til at vende de danske aktier ryggen. Foto: Scanpix Denmark

En gylden æra for de danske aktionærer er slut, men de bør tage nedturen med ro, lyder rådet fra eksperter.

Aktiemarkedets grundregel er simpel: En periode med opgang vil blive efterfulgt af en periode med nedgang og omvendt.

En præmis, som de danske aktionærer i den grad har fået at føle den seneste tid.  

Det danske C25-indeks, som indeholder aktierne for landets 25 mest værdifulde selskaber, er således faldet så drastisk, at værdien er blevet banket over to år tilbage, og indekset hører ikke længere til blandt verdenseliten.

I henved 20 år har C25-indekset ellers buldret derudaf og været et af de mest eftertragtede steder for udenlandske investorer at placere deres penge.

Grafen nedenunder viser, hvorledes det danske eliteindeks har klaret sig siden 2000 i sammenligning med USA’s S&P500, som er et af de vigtigste toneangivende aktieindeks i verden, da det giver et praj om, hvordan det går for verdensøkonomien.   

Udviklingen af afkastet på danske aktier siden 2000.
Udviklingen af afkastet på danske aktier siden 2000. Foto: TV 2

Men tiden med de høje afkast til de danske aktionærer er altså slut for denne gang. Det ses ved, at Danmark er gået fra toppen til bunden på aktionærernes rangliste over, hvor det bedst kan svare sig for dem at investere i aktier i den vestlige verden. Det illustrerer kortet herunder.   

square to 16x9

Samlet set har virksomhederne i C25-indekst tabt 148 milliarder kroner i år.  

Ingen grund til bekymring

Selvom 2018 markerer et vendepunkt for de glade dage på børsen, er det ikke ensbetydende med, at det trækker op til orkan lige med det samme.

Faktisk vil udsvingene ikke påvirke danskernes hverdagsøkonomi særlig meget, fortæller Tore Stramer, der er cheføkonom hos Nykredit.

Det skyldes, at en meget stor del del af danskernes opsparing er bundet i deres pensionsopsparinger, der samlet set er på omkring 3500 milliarder kroner. Det vil sige langsigtede investeringer, som de fleste ikke får brug for før om flere årtier.

Når det kommer til selv at investere, viser Nykredits tal, at den gennemsnitlige dansker kun har aktier for i omkring 17.000 kroner. De større aktieformuer finder man – naturligt nok – hos det rigere mindretal. Men de er samtidig gode til at sprede deres investeringer ud på flere aktier og derved sprede deres risiko.

- De fleste danskere vil derfor ikke på den korte bane opleve at blive påvirket af nedturen, sige Tore Stramer.

Luk computeren og hav is i maven

Logger danskerne ind og tjekker deres pensionsformue i denne tid, vil de som følge af den negative udvikling på aktiemarkedet, både i Danmark og i udlandet, se røde tal over det meste af linjen.

Men uanset om man er aktionær eller pensionsopsparer, handler det om at holde hovedet koldt. Og er man investor, kan man med fordel benytte nedturen til at skabe sig et overblik over sine aktier, lyder det fra Per Hansen, investeringsstrateg hos Nordnet.

- Brug situationen til at finde ud af: Om du har for mange aktier. Om du har for mange danske aktier. Om du har for mange aktier i de selskaber, der har haft utrolig meget medvind de sidste fire til fem år, og hvor man ligesom kan sige, at den her medvind ikke kan vare ved.

Det handler om ikke at lade sig rive for meget med af stemningen, for så kan man nemt miste overblikket, tilføjer Per Hansen.

Samme råd lyder fra forbrugerøkonom hos pensionsselskabet PFA Carsten Holdum, der tilføjer, at det grundlæggende handler om at forstå, at nedturen kommer i hælene af en lang optur - og det er helt naturligt. 

-  Man skal altså forstå, at aktier både går op og ned. Grunden til, at man netop kan få noget ud af sine aktier, er, at man skal kunne tåle ubehageligheden med, at de svinger hele tiden, siger han.

Få selskaber dominerer børsen

Nedturen for Danmarks eliteindeks skal blandt andet ses i sammenhæng med en periode med både uro i Danmark som følge af en skuffende regnskabssæson henover sommeren samt hvidvaskskandalen i Estland, uro i EU, der foruden Brexit for tiden kæmper med økonomiske problemer i Italien og uro på det store verdensmarked, der først og fremmest skyldes handelskrigen mellem Kina og USA.

Det fortæller Tore Stramer.

Men nedturen skyldes også den måde, det danske børsmarkedssystem C25 er skruet sammen på, forklarer Per Jørgensen, aktiechef hos Investering og Tryghed.

Det betyder blandt andet, at der bliver noteret meget få selskaber på børsen i sammenligning med andre lande, eksempelvis Sverige.

Det betyder også, at C25 er meget afhængig af, hvordan de allerstørste selskaber klarer sig. Det vil sige, at meget af væksten står og falder på, hvordan det går en lille håndfuld, som tæller A.P. Møller, Novo Nordisk og Danske Bank.

Konsekvensen af dette har været, at private investorer såvel som pensionskasserne har haft en tendens til at jagte de samme aktier, lyder det fra Per Jørgensen. Derfor er nedturen også præget af, at disse stjerneaktier ikke har levet op til markedets forventninger.

Opgør med strategi

Nu hvor de danske eliteaktier går knap så gode tider i møde, er tiden passende til, at danske investorer stiller spørgsmål til sig selv om, hvorvidt nationalfølelsen spiller for meget ind, når de investerer i danske selskaber.

Sådan lyder opfordringen fra både Per Jørgensen og Lars Skovgaard Andersen, der er seniorstrateg hos Danske Bank.

For selvom danskerne er blevet bedre til at lægge deres penge i udenlandske aktier, viser tal fra Nordnet også, at de private danske aktionærer under nedturen har satset meget på C25 og især meget på stjerneaktierne, som har været blandt de hårdest ramte.    

- Markedet domineres i dag af store selskaber, og derfor skal man kigge lidt mere på de internationale konkurrenter, inden man bare følger sit hjerte og køber dansk hele tiden, siger Lars Skovgaard Andersen

Lars Skovgaard Andersen understreger, at man ikke skal gøre det med alle sine penge, men at det i hvert fald handler om at finde en balance.  

- Vi har nogle gode selskaber i Danmark, men vi skal også tænke på, at det med udelukkede eller næsten udelukkede at investere i danske aktier er noget, som hører fortiden til, slutter han.