Danske Banks aktier tager dyk efter nye historier om hvidvask

Både Wall Street Journal og Financial Times har kritiske historier om Danske Bank.

Danske Bank-aktien har fredag taget endnu et dyk.

Klokken 14.50 var aktien faldet med lige under to procent, efter at den havde været nede og vende med et fald på tre procent lidt før klokken 14.

De faldende aktiekurser kommer i kølvandet på nye historier i den store hvidvasksag i udenlandske medier.

Det amerikanske medie Wall Street Journal har historien om, at amerikanske myndigheder undersøger Danske Bank i sagen om hvidvask for milliarder. Historien er baseret på dokumenter og en anonym kilde med viden om sagen.

- Ingen kommentarer 

Danske Bank har ingen kommentarer til historien.

- Som finansiel virksomhed er vi underlagt tilsyn, og derfor er vi løbende i kontakt med myndighederne i forskellige lande. Vi kommenterer dog generelt ikke på vores dialog med myndighederne, lyder det fra bankens pressechef Kenni Leth i en kommentar. 

Ifølge Wall Street Journals oplysninger, rettede det amerikanske justitsministerium, finansministerium og finanstilsyn blikket mod Danske Bank, efter at en anonym whistleblower for to år siden sendte en klage til finanstilsynet i USA.

Klagen gik på overførsler mellem Danske Banks estiske filial og de to storbanker Deutsche Bank og Citigroup.

Ifølge Wall Street Journal er der flere årsager til, at de amerikanske myndigheder går ind i sagen om Danske Banks afdeling i Estland.

- USA's finansministerium er netop nu utroligt interesserede i, hvad de mener, er ulovlige pengestrømme ud af Rusland og andre tidligere sovjetstater. Dette skulle være en af de portaler for store strømme af kapital ud af Rusland, der ikke blev undersøgt ordentligt, siger Drew Hinshaw, der er korrespondent for Wall Street Journal, til TV 2.

- Det er det første svar. Det andet er, at denne bank (Danske Bank, red.) havde tilsvarende bankrelationer med andre låntagere, som har banklicens i USA og er til stede i USA. Og USA's finansministerium er naturligvis interesseret i at følge situationen, fortsætter Drew Hinshaw. 

Tysk storbank advarede om lyssky kunder

Den britiske avis Financial Times har historien – ligeledes baseret på anonyme kilder - om, at Deutsche Bank advarede Danske Bank om mistænkelige kunder i bankens estiske filial, der er centrum i sagen om hvidvask.

I en stikprøve fandt Deutsche Bank ifølge Financial Times' oplysninger kun en ud af ti kunder i Danske Banks estiske filial, som den var tryg ved at have forretninger med.

Deutsche Bank var frem til 2015 en af Danske Banks to samarbejdsbanker i Estland, men den tyske bank skar båndet på grund af de tvivlsomme kunder.

Det gjaldt særligt udenlandske kunder med bånd til Rusland og tidligere sovjetstater - blandt andet Moldova. Deutsche Bank har selv været involveret i en sag om hvidvask for russiske kunder. Banken måtte sidste år betale en bøde på fire milliarder kroner for at have hvidvasket 64 milliarder kroner i perioden 2012 til 2015.

Danske Bank-filialen har ifølge Financial Times alene i 2013 håndteret mistænklige pengestrømme fra Rusland for hele 192 milliarder kroner.

Avis: Danske Bank blev også advaret af amerikansk bank

Danske Bank blev ifølge Financial Times også advaret af den amerikanske bank JPMorgan om mistænkelige overførsler.

JPMorgan var ligesom Deutsche Bank samarbejdspartner med Danske Bank i en del af den periode, hvor hvidvaskningen skal være foregået.

Hvidvasksagen strækker sig over årene 2007 til 2015. Berlingske Business har tidligere anslået, at der mindst er blevet hvidvasket for 53 milliarder kroner.

Men også internt blev banken advaret. Danske Banks nuværende topchef, Thomas Borgen, blev ifølge Financial Times orienteret om høje overførsler i den estiske filial i 2013.

Advarslen kom fra Lars Mørch, der på det tidspunkt var chef for Danske Banks internationale bankforretninger.

Han kunne fortælle, at aktivitetsniveauet i afdelingen i Estland fra udenlandske overførsler var højere end rivalernes. Danske Bank offentliggør onsdag i næste uge en intern undersøgelse om sagen.

Undersøger overførsler for 960 milliarder

I sidste uge skrev Wall Street Journal, at Danske Bank gennemgår overførsler for 960 milliarder kroner i undersøgelsen. Det er dog uvist, hvor mange af pengene der vedrører hvidvask.

Ifølge Drew Hinshaw, korrespondent for Wall Street Journal, har USA's finansministerium en række 'værktøjer', man normalt tager i brug over i sager som disse. 

- Den mest drastiske hedder 'dødsstødssanktionen', hvor en bank mistænkes for at hvidvaske store pengesummer. Her vil man indskrænke bankens adgang til dollars, og det hedder 'dødsstødssanktionen', fordi det kan sende den pågældende bank i likvidation relativt hurtigt, siger Drew Hinshaw. 

Ifølge Drew Hinshaw fra Wall Street Journal forventes det fra amerikansk side, at de europæiske myndigheder vil sanktionere Danske Bank. Men USA's finansministerium kan potentielt tage meget hårde tiltag i brug, siger han til TV 2. Video: Lars Keinicke Tofte

Wall Street Journal-reporteren pointerer dog, at han taler rent teoretisk om, at det skulle ske i dette tilfælde. 

- Jeg ved ikke, om det amerikanske finansministerium nogensinde har taget dette 'værktøj' i brug over for en bank så stor og forbundet til de globale finanskredse som Danske Bank, siger Hinshaw.

Han fortæller videre, at de amerikanske myndigheder i yderste fald kan sætte en stopper for Danske Banks adgang til at optage lån i dollars. 

- Igen, jeg taler meget teoretisk her, men det er noget, finansministeriet har bemyndigelsen til at gøre, og det er noget ministeriet har gjort tidligere over for banker i Cypern, Letland og Libanon og andre steder. Men jeg kender ikke til et tilfælde, hvor det er sket over for en bank af den størrelse, som Danske Bank har.