Forsikringsselskabet Tryg køber konkurrent i milliardhandel

Forsikringsanalytiker forventer, at kunderne vil opleve højere forsikringspriser som følge af sammenlægningen.

Forsikringsselskabet Tryg køber Alka for en samlet købesum på 8,2 milliarder kroner.

Handlen forventes gennemført i første halvår af 2018.

Ekspert mener, at fusionen vil styrke Trygs position i Danmark, men forudser samtidig dyrere forsikringer for kunderne på grund af krav om højere afkast i Tryg.

Chokket er prisskiltet på de otte milliarder kroner. Gisningerne om købsprisen har op til offentliggørelsen ligget på nærmest det halve

Ole Krohn, erhvervskommentator TV 2

Styrker sin markedsposition

Alka har omkring 380.000 kunder og bruttopræmieindtægter på omkring 2,5 milliarder kroner årligt.

Tryg var i forvejen landets største forsikringsselskab, og med opkøbet vil Tryg have en markedsandel på over 20 procent i Danmark.

- Vi er meget tilfredse med købet af Alka, som vil styrke vores position i Danmark. Alka har leveret en flot kombination af gode finansielle resultater og en høj vækst, drevet af fremragende kundetilfredshed, skriver administrerende direktør i Tryg Morten Hübbe i en pressemeddelelse.

Tryg regner med, at man vil kunne finde synergier og besparelser for 300 millioner kroner mellem de to selskaber over de kommende år.

Prisen chokerer

TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn fortæller, at Tryg med opkøbet af Alka styrker sin postion på forsikringsmarkedet på flere fronter:

- Alka er rigtig stærk på skadesforsikringsområdet, hvilket Tryg kan bruge. Derudover har Alka været dygtige til at lave en holdbar forretningsmodel, der har været en kæmpemæssig salgsmaskine.

- Men chokket er prisskiltet på de otte milliarder kroner. Gisningerne om købsprisen har op til offentliggørelsen ligget på nærmest det halve. Det er et ganske imponerende beløb, siger Ole Krohn.

Alka har ifølge erhvervskommentatoren forstået at vise sig frem over for de interesserede opkøbere, og Tryg har som det eneste tilbageværende selskab måttet betale en høj pris for købet.

- De 380.000 kunder er dyre, for Alka har tjent gode penge på dem. Når forsikringsmarkedet samtidig er meget attraktivt, så har Tryg virkelig skullet til lommerne.

Dermed får Tryg den ledende position med en markedsandel på omkring 22 procent for den samlede portefølje. Størrelsen vil dog ikke bringe koncernen i Konkurrencestyrelsens søgelys, ifølge Ole Krohn.

- Alka passer passer rigtig godt sammen med Tryg. En fusion mellem Tryg og Topdanmark ville give et monopol, hvilket ville få konkurrencemyndighederne til at reagere. Nu bliver Tryg store nok til, at de er attraktive, men stadig så små, at konkurrencemyndighederne godt kan leve med det, siger Ole Krohn.

Det er svært at forestille sig, at forsikringspriserne ikke vil stige

Mikkel Emil Jensen, forsikringsanalytiker i Sydbank

Markant stærkere

Tryg er et af de største forsikringsselskaber i Norden og noteret på Københavns Fondsbørs som aktieselskab.

For Trygs vedkommende ser man gode muligheder i at styrke overskuddet yderligere med købet af Alka. Sidstnævnte har en stærk forretning og gav sidste år et overskud på 235 millioner kroner.

Tryg ser ifølge pressemeddelelsen et "betydeligt langsigtet potentiale for at øge ordinære udbytter" og bliver da også markant stærkere i Danmark med købet.

- Det vil styrke Trygs position i Danmark. Alka har vist noget af den bedste kundetilfredshed i Danmark. Den succes vil Tryg gerne have del i, hvor kundetilfredshed er mere på dagsordenen, end den nogensinde har været før, siger forsikringsanalytiker hos Sydbank Mikkel Emil Jensen.

Det største danske forsikringsselskab opkøber nu en konkurrent. Handlen ventes at ske indenfor de første seks måneder af 2018. Video: Karoline Lunddal Dam

Dyrere forsikringer

Mikkel Emil Jensen siger til TV 2, at Tryg vil bevare Alka-brandet og sjælen i virksomheden, så kunderne kun vil opleve mindre nuanceforskelle ved sammenlægningen.

Men på ét afgørende punkt forventer han dog, at der vil ske forandringer.

- Det er svært at forestille sig, at forsikringspriserne ikke vil stige. Det skyldes til dels et krav om højere afkast i Tryg. Derfor vil priserne formentlig blive højere for Alkas kunder, men disse vil omvendt kunne forvente at få del i de otte procents udbetalingsbonus af udbyttet i Tryg, siger Sydbanks forsikringsanalytiker.

Han mener, at Tryg fremadrettet vil "give med den ene hånd - og tage med den anden", som han formulerer det. Kunderne vil derfor samlet set ikke opleve de store forskelle fremadrettet med opkøbet af Alka Forsikring.

Har rod i fagforeningerne

Forsikringsselskabet Alka udspringer af fagforeningerne, der stadig sidder på over halvdelen af aktierne gennem organisationen LO. Derfor er en stor del af Alkas kunder fagforeninger.

- Vi ser frem til at videreudvikle det allerede gode samarbejde mellem Alka og fagbevægelsen, baseret på Trygs samarbejdserfaringer med fagforeninger, siger administrerende direktør i Tryg Morten Hübbe yderligere i pressemeddelelsen.

Bestyrelsesformanden i Alka ser ligeledes frem til samarbejdet:

- Udviklingen i forsikringsbranchen betyder stigende krav til selskaberne i de kommende år. Det gælder eksempelvis it-systemer, automatisering af sagsbehandling, regulering af kapitalforhold og skærpede krav til håndtering af personfølsomme data.

- Det kræver, at Alka har en ejer, der har størrelsen, den nødvendige kapital og viden til at bringe selskabet godt ind i fremtiden, siger Kim Simonsen.