Analytiker: Goldman Sachs har tjent milliarder på Dong

Salget af Dong-aktier vil indbringe Goldman Sachs mellem 14 og 16 milliarder kroner, mener investeringsøkonom.

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs sætter den sidste andel af sine aktier i Danmarks største energiselskab Dong Energy til salg.

Det fremgår af en fondsbørsmeddelelse onsdag aften.

Med salget af de sidste aktier vil investeringsbankens fortjeneste sandsynligvis ende på et sted mellem 14 og 16 milliarder kroner, anslår investeringsøkonom for Nordnet Per Hansen.

- Jo hurtigere selskabet får forløst sit potentiale, jo tidligere er de ude. Det her er bare et rigtigt godt eksempel på, at Goldman Sachs har fået det ud af investeringen, som de havde regnet med, siger han.

Værdistigning er sket hurtigere end forventet

Staten solgte under stor politisk bevågenhed en stor del af Dong i 2014, blandt andet til Goldman Sachs, som skød otte milliarder kroner ind i Dong.

Ifølge investeringsøkonomen går der typisk tre til syv år før kapitalfonde trækker sig som ejere.

Per Hansen tror, at Dongs værdistigning er sket hurtigere, end Goldman Sachs havde forventet.

- Salget er den naturlige konsekvens af, at Goldman Sachs startede med at sælge ud i forbindelse med børsnoteringen (i 2016 red.), siger investeringsøkonomen.

Senest Goldman Sachs solgte ud af sin aktieandel var 31. august i år.

De resterende 11,4 millioner aktier, som investeringsbanken altså nu vil sælge, svarer til 2,7 procent af kapitalen.

Fokus har været på et bestemt forretningsområde

Ifølge Thomas Borup Kristensen, lektor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, er salget et klassisk eksempel på, hvordan man skal gå på børsen.

Han forklarer, at investeringsbanken har været med til at fokusere Dongs forretning på havvindmøller, og det har simpelthen kunnet betale sig.

- De har fundet et forretningsområde, som er på vej frem. Så kører de det i mål og sælger det til nogle helt skarpe priser. Til sidst trækker de sig så ud af det, siger han og fortsætter:

- Blyanten er simpelthen totalt spidset til nu, siger lektoren ved Aalborg Universitet.

Det er Goldman Sachs' Luxembourg-baserede datterselskab New Energy Investment, der ejer aktierne i Dong, og som står for salget.