Rangliste stempler otte danske banker som 'usikker'

16x9
Østjydsk Bank har over de seneste fem år givet de mest magre afkast til sine aktionærer. Foto: Lars Rasborg / Scanpix Denmark (arkiv)

Den årlige rangliste over danske børsnoterede bankers evne til at modstå tab viser, hvilke otte banker der ligger i bund.

Mere end hver tredje børsnoterede bank i Danmark bliver stemplet som en ”usikker bank”.

Det viser en ny opgørelse, der vurderer de danske børsnoterede bankers evne til at modstå tab, og som er udarbejdet af lektor i økonomi ved Aarhus Universitet Johannes Raaballe, skriver Berlingske Business.

Ranglisten er blevet til på baggrund af den markedsopgjorte solvens (MSolvens), som måler en banks soliditiet. Den er baseret på aktiemarkedsdata, og har før har kunnet identificere 19 ud af de 20 børsnoterede banker, der gik fallit under finanskrisen.

I bunden af listen findes Østjysk Bank, efterfulgt af Danske Andelskassers Bank, Totalbanken og Salling Bank. Alle fire banker er markeret med rødt og har en MSolvens under 2.

Herefter følger fire banker, som er markeret med gult. Der er tale om Vestjysk Bank, Skjern Bank, Hvidbjerg Bank og Sparekassen Sjælland-Fyn. Disse banker har en MSolvens mellem 2 og 3.

Johannes Raaballe anbefaler en MSolvens på 4 og derover. Han vurderer på baggrund af ranglisten, at der er finansiel stabilitet i den danske banksektor.

- Men der er en gruppe på syv til otte banker, der nu har været trængte i en periode på otte år. For disse banker kan det stort set øjeblikkeligt gå fra slemt til værre, hvis der pludselig sker et væsentligt skift i konjunkturerne til skade for bankens låntagere, siger han.