Google-chef til Danmark: – Udnyt nu jeres førerposition

Andelen af Jordens befolkning, der har adgang til internettet, vil ifølge Google vokse fra tre til seks milliarder i løbet af få år.

Danmark er helt i front, når det kommer til at omstille sig og bruge digitaliseringen. Det mener Googles chef i Europa, Matt Brittin, i hvert fald.

Men vi er ikke dygtige nok til at udnytte positionen til at skabe vækst i samfundet, og om få år kan Danmark være blevet overhalet og have tabt kapløbet.

- Når jeg ser på Danmark, ser jeg en frontløber-nation. I har en stærkt digitalt forbundet befolkning, og Danmark er det bedst digitalt forbundne land i EU, hvilket er fænomenalt. Men Danmark er faktisk en importør af e-commerce (internethandel i udlandet, red.), og der er mere, vi skal gøre her for at forstærke virksomheders, iværksætteres og studerendes digitale færdigheder, siger Matt Brittin til TV 2.

Internet og vækst hænger sammen

Han er i Danmark i forbindelse med VL-Døgnet, et møde for erhvervslivets topledere, for at tale om fremtidens kompetencer blandt medarbejdere. Her spiller digitale kompetencer en nøglerolle.

- Internet-befolkningen kommer til at blive fordoblet i løbet af de næste fem år. Vi ved, at virksomheder, der er online, og som laver online markedsføring, vokser hurtigere, de eksporterer mere, og de skaber flere arbejdspladser. Så der er en mulighed for Danmark for at stramme sig an, forbedre sig og udnytte, at I er en frontløber i dag, så I også er det i morgen, siger han.

Digitalt Vækstpanel bakker op

Regeringens Digitale Vækstpanel har da også tidligere på året erkendt, at Danmark skal op i gear, hvis vi skal nyde godt at vores digitale forspring.

Hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv anbefaler man også Folketinget hurtigst muligt at omsætte panelets anbefalinger til regeringen til politik.

- Den digitale omstilling er det vigtigste omdrejningspunkt for vores samfund i dag. Digitalisering er motoren til at skabe vækst og arbejdspladser. Digitalisering er også med til at gøre vores velfærdssystem bedre og mere effektivt. Derfor er det et område, hvor vi ikke kan sætte barren for højt eller være for ambitiøse. Danmark skal være verdens bedste til digitalisering, siger administrerende direktør for Dansk Erhverv Jens Klarskov.

Små virksomheder kan være globale

Ifølge Matt Brittin, så bliver digitaliseringen altafgørende for virksomheder allerede om få år, for folk har flere muligheder end tidligere, men skal også konkurrere endnu hårdere i markedet. Digitaliseringen giver dog også små virksomheder mulighed for at konkurrere på en måde, som ikke var mulig før.

- Da jeg voksede op, var det kun de store industrivirksomheder, der kunne blive et globalt selskab. I dag kan alle med en smartphone og en idé starte en global virksomhed med få omkostninger, blandt andet takket være de produkter, som vi (Google, red.) tilbyder. Dét er en stor mulighed for iværksættere i Danmark, hvor små virksomheder er motoren i samfundets økonomi. De kan blive en kæmpe vækstfaktor i og med, at de kunder, de kan nå, vokser fra tre milliarder til seks milliarder i løbet af fem år. Lad vær med at misse muligheden for at være en frontløber-nation, siger Matt Brittin.