Uventet fodboldaktie er årets højdespringer

FCK-aktien har haft et flot 2017, men der er stærk konkurrence på aktiemarkedet fra bunden af Superligaen.

Mens det allerede er afgjort, hvem der løber med guldet i årets Superliga, er der fortsat spænding om hvilken fodboldaktie, der vil klare sig bedst.

Superligaen er med få spillerunder tilbage inde i den helt afsluttende fase. Lyngby spillede sig i aftes til yderligere point i toppen af ligaen, hvor FCK allerede har sikret sig mesterskabet.

Men hvor guldet altså er københavnernes på banen, så er midterholdene AaB og Silkeborg IF med helt fremme på børsen med stigninger i år på omkring de 27 procent. Og generelt har det faktisk været et rigtig pænt år for de ellers så udskældte fodboldaktier.

Det viser en opgørelse, som TV 2 har foretaget - du kan se den fulde liste i bunden af artiklen.

Ingen sikker havn

Det hører til sjældenhederne, at en investering i sportsklubber ligefrem bliver en guldrandet forretning. I hvert fald herhjemme. De seneste år er især Brøndby-aktien faldet voldsomt i værdi, og generelt er fodboldaktier ikke den sikre havn, når opsparingen skal placeres, lyder det fra Kenneth Cortsen, sportsøkonom ved Aarhus Universitet og UCN.

...det er ikke nødvendigvis den optimale situation at investere i fodboldaktier, når man skal forvalte sin formue.

Kenneth Cortsen, sportsøkonom

- Omkostningsstrukturen i fodbold er meget anderledes end i andre brancher. Der er store lønomkostninger, mens det generelt er en branche præget af stor usikkerhed, siger Kenneth Cortsen og fortsætter:

- Så det er ikke nødvendigvis den optimale situation at investere i fodboldaktier, når man skal forvalte sin formue.

Én klub skiller sig ud

Undtagelsen, der bekræfter reglen om fodboldaktier som en pauver investering, er sportskoncernen Parken Sport & Entertainment. I forbindelse med fremlæggelsen af regnskabet for det forgangne år kunne selskabet bag FCK fortælle, at aktionærerne helt usædvanligt kunne se frem til at få betalt udbytte.

Det sker meget sjældent for sportsvirksomheder, men FCK er som virksomhed en ener i fodboldbranchen, lyder det fra Kenneth Cortsen.

- Vi har set, at FCK har været rigtigt dygtige til at have den rette strategi i forhold til fodboldforretningen. Vi så det eksempelvis, da klubben solgte Nicolai Jørgensen (topscorer i Feyenoord), der havde man med det samme en afløser klar i form af Rasmus Falk, så de har generelt haft en fornuftig strategi, som har påvirket deres økonomi positivt, siger sportsøkonomen.

- Hold dig fra fodboldaktier

Nordnets erfarne investeringsøkonom, Per Hansen, er bestemt fan af fodbold og bestemt ikke fan af fodboldaktier. Og det er der en særlig årsag til.

- Præmissen for de fleste klubber er ikke, at man skal skabe varige overskud, som jo er det, der skal drive aktiekursen, siger Per Hansen.

Ifølge aktieøkonomen er der dog positive eksempler blandt fodboldklubber, som gør det godt af forskellige årsager. FCK leverer stærke resultatet og udbetaler som nævnt udbytte til sine aktier. Og så er der ros til AaB, som konsekvent går konservativt til værks i budgetterne.

De bedste fodbold-aktier i 2017

Silkeborg

Silkeborgs aktie er årets højdespringer. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark
           Stigning i 2017 - 27 procent

FCK

Som noget helt usædvanligt i fodboldens verden betalte FCK udbytte til sine aktionærer i år. Foto: Tony Brøchner / Scanpix Denmark
           Stigning i 2017 - 27 procent

AaB

Den nordjyske fodboldklub AaB har haft en heldig hånd på transfermarkedet i denne sæson. Foto: Bo Amstrup / Scanpix Denmark
           Stigning i 2017 - 25 procent

Brøndby

Under succestræneren Alexander Zorniger har Brøndby overgået de sportslige målsætninger i år. Foto: Anders Kjærbye / Scanpix Danmark
           Stigning i 2017 - 14 procent

AGF

Traditionsklubben AGF har endnu engang kæmpet for livet i Superligaen i år. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark
           Stigning i 2017 - 1 procent