Vaklende Trump sender aktiemarkeder i rødt

16x9
Fornyet uro om den amerikanske præsident, Donald Trump, har sendt aktiemarkederne i rødt. Foto: KEVIN LAMARQUE / Scanpix Denmark

Aktiemarkeder verden over har reageret med kursfald, efter der er skabt fornyet uro om den amerikanske præsident Donald Trump.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har givet investorer verden over hovedpine.

En lang række aktiemarkeder er åbnet i rødt fra morgenstunden efter store fald i går, og det skyldes blandt andet den uro, det har givet, at der er sat navn på den mand, som skal undersøge Donald Trumps relationer til Rusland.

Det er den tidligere FBI-chef Robert Mueller, som har fået ansvaret for at undersøge Ruslands påståede forsøg på at påvirke det amerikanske valgresultat sidste år til Donald Trumps fordel. Og det har åbnet op for nye spekulationer om, hvorvidt den amerikanske præsident rent faktisk kan blive udsat for en rigsretssag.

Ifølge Nordeas seniorstrateg, Morten Hessner, ville investorerne helst være den politiske tumult i USA foruden, men om Trump bliver midlertidigt afsat eller ej, er ikke markedernes største bekymring.

- Men selv om det skulle ende med rigsretssag, og vicepræsident Mike Pence må tage over som USA's præsident, så ændrer det ikke ved, at den økonomiske udvikling vejer tungere end et præsidentskifte i USA, skriver Morten Hessner i sin morgenkommentar.

Undgå panik

De store europæiske børser er i minus, mens det danske C20-indeks holder stand omkring udgangspunktet her til formiddag. De amerikanske børser åbner først i eftermiddag dansk tid, men de største og vigtigste amerikanske aktiemarkeder lukkede i går i rødt efter Trump-nyheden.

Trods aktienedturen bør man ifølge Nordnets investeringsøkonom Per Hansen undgå at lade sig ramme af panik. I en kommentar til den amerikanske nedtur skriver han:

- Det er for nærværende mest realistisk, at der er tale om en markedsafkøling snarere end begyndelsen til en meget stor nedtur.

Dollar i tilbagegang

Vigtigere end de mindre fald på aktiemarkederne er ifølge Per Hansen, at den amerikanske dollar har vist tegn på svækkelse. En stærk dollar har nemlig været en stort fordel for den europæiske eksport.

Ulempen for den europæiske økonomi ved en svækket dollar kan dog være positivt på en anden front, som især kommer boligejerne til gode. En svagere dollar kan nemlig have betydning for de europæiske renter:

- Den betyder, at ECB vil forlænge rentetørkeperioden. Alt i alt er der for nuværende ingen grund til at gå i panik over nedturen, men der er god grund til at holde et meget vågent øje med dollarens udvikling, skriver Per Hansen.