Her er Danmarks brev til præsidenten: Flyt til København - vi har det hele

Gode skoler, ren luft, cykling, ingen korruption, tryghed, opera, stor lufthavn. Et brev til EU-toppen skal hente lægemiddelhovedsæde til København.

Det er farvel til janteloven, når en bred koalition af politikere og erhvervsliv i dag sender et fælles brev til den absolutte EU-top med gode argumenter for, hvorfor Det Europæiske Lægemiddelagentur, forkortet EMA, skal flytte fra London til København.

Efter den britiske premierminister Theresa Mays overraskende valgudskrivelse tidligere på ugen, trykker den store rødhvide delegation på speederen ved at opsummere Danmarks herligheder og kvalifikationer i et brev til EU-præsident Donald Tusk og Europa-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Der er 900 attraktive medarbejdere, international anerkendelse og en løftestang til dansk medicinalproduktion på spil, og derfor vil de danske organisationsledere og politikere gerne tillade sig at uddybe, hvorfor Danmark er at foretrække som ny bopæl for de højtuddannede EMA-ansatte og deres familier.

Stor chance for at vinde

Den accelererede lobbyindsats rider på bølgen af rygter om, at Danmark har fundet vej gennem nåleøjet til de udvalgte lande, hvor kun en enkelt ender som vinder af EMA's hovedsæde.

- Vi har en rigtig stor chance for at få så stor en organisation til København, fordi vi kan opfylde en række kriterier. Det vil betyde, at vi i vores virksomheder kan få en meget bedre relation til de dygtige medarbejdere og lære af dem. Samtidig vil hele vores universitetsmiljø løfte sig, så det er en 'win win win' for alle, siger Ida Sofie Jensen, administrerende direktør i Lægemiddelindustriforeningen.

Håbet er, at afgørelsen om lægemiddelagenturets nye hjemsted kun er få måneder væk, men den seneste udmelding fra briterne, der nu forsøger at beholde hovedsædet, kan mudre billedet og i værste tilfælde udskyde beslutningen til efter briternes exit fra EU og dermed to år væk.

Spidskompetence i internationalt samarbejde

Brevet til EU’s tre centrale politiske institutioner er en understregning af, at Danmark med vores egne øjne er det perfekte match til lægemiddelagenturet, og den afsluttende punchline lyder således:

- Valg af København betyder adgang til både den danske og sydlige svenske talentmasse, universiteter, hospitaler, forskningsfaciliteter og innovation. Vi har en stærk tradition for at arbejde på tværs af grænser - mellem lande, mellem den offentlige og private sektor og på tværs af brancher. Og vi er alle klar til at gøre København til det bedste valg for EMA.

Den danske salgstale for Øresundsregionen som et Medicon Valley er anført af den tidligere Novo Nordisk-topchef Lars Rebien Sørensen, der med sin dobbelte kåring som verdens bedste topchef er et stærkt kort i lobbykampen. Med sig har han en årlig dansk eksport af lægemidler på 91,4 milliarder kroner og 90.000 job relateret til lægemiddelindustrien.

Brug for 100 hotelsenge hver dag

Blandt sideeffekterne ved at få EMA til Danmark er en høj mødeaktivitet med mange internationale gæster, hvilket får hotelbranchen til at estimere over 100 daglige overnatninger.

- Jeg er sikker på, at de 900 medarbejdere vil sætte pris på vores dejlige hovedstad, hvor man kan cykle på arbejde og nyde eftermiddagssolen ved vandet og trygt lade sine børn vokse op, siger Københavns overborgmester, Frank Jensen, og følges op af hovedstadens regionsformand, Sophie Hæstorp Andersen.

- Vi kan byde udenlandske forskere velkommen til en region, hvor vi gør rigtig meget for at tilbyde dem og deres familie en attraktiv hverdag i form af work-life-balance, gode internationale skoler, et rent miljø og en smuk natur, siger Sophie Hæstorp Andersen, der er en af de 40 underskrivere på brevet til EU-toppen.

Den danske underskov af virksomheder klapper også i hænderne over muligheden for lægemiddelagenturet på dansk jord.

- Det her handler ikke kun om, at det er godt for Danmark, det vil det absolut være, men vi er som kontinent i en international konkurrence, og vi kan i Danmark tilbyde optimale vækstvilkår for hele den europæiske life science-branche, siger administrerende direktør Jens Klarskov fra Dansk Erhverv.

En bred vifte af danske erhvervsfolk og politikere har sendt et brev direkte til EU-toppen for at tale for København som EU's lægemiddelagenturs nye hjemby.
En bred vifte af danske erhvervsfolk og politikere har sendt et brev direkte til EU-toppen for at tale for København som EU's lægemiddelagenturs nye hjemby. Foto: PR