Tidligere Mærsk-chef: Dansk Folkeparti forstår ikke dansk økonomi

Nils Smedegaard er slet ikke i tvivl om, at Danmark har stor glæde af at være med i EU. Søren Espersen kalder det en dum måde at debattere på.

Når Dansk Folkeparti kræver en folkeafstemning om dansk EU-medlemskab, viser det, at partiet ikke har forstået dansk økonomi.

Det siger den tidligere Mærsk-topchef Nils Smedegaard Andersen i et interview med TV 2 torsdag.

- Det afspejler ikke en reel forståelse af, hvordan Danmarks økonomi fungerer, siger han.

Han mener, at der rent økonomisk ikke er tvivl om, at Danmark har stor glæde af at være med i EU og kalder samtidig tanker om protektionisme og dansk enegang for forkerte.

- I det her tilfælde med at prøve at melde sig ud af EU, så mener jeg helt klart, at det er en helt forkert analyse, siger Nils Smedegaard Andersen, der i dag sidder i bestyrelsen hos oliekæmpen BP.

Espersen: Det er ikke fair

Hos Dansk Folkeparti mener næstformand Søren Espersen, at kritikken er forfejlet.

- Jeg synes altid, det er dumt at have en politisk diskussion, hvor den ene part fortæller den anden, at man ikke ved noget om det. Jeg synes, det virker forkert, siger Søren Espersen til TV 2.

Han siger, at organisationer som Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening forud folkeafstemningen i 2000 advarede om store konsekvenser for dansk økonomi, hvis ikke Danmark kom med i Euro-samarbejdet.

Men sådan er det ifølge Søren Espersen langt fra gået.

- Det var en politisk indgang, man havde til det, og så forsøgte man at pakke det ind i noget nationaløkonomi. Det er ikke fair, og det er ikke en ordentlig måde at debattere på, siger Søren Espersen.

Den tidligere Mærsk-chef mener ikke, at Dansk Folkeparti forstår dansk økonomi, når partiet foreslår afstemning om EU. Video: Morten Nielsen

Vil gerne have frihandel men ikke fri bevægelighed

I forbindelse med en rapport fra februar konkluderede Erhvervsministeriet, at EU’s indre marked har gjort det danske bruttonationalprodukt fem procent højere (omkring 100 milliarder kroner), end det ville have været, hvis Danmark stod udenfor.

Søren Espersen siger, at det ”givetvis” har været en god økonomisk forretning for Danmark at være med i det indre marked, men nævner samtidig, at ingen ved, hvordan det havde set ud, hvis vi ikke havde deltaget.

Han understreger dog, at det ikke er Dansk Folkepartis ønske, at Danmark skal stå uden for frihandel.

- Det, vi peger på, er, at der jo kan være nogle muligheder for at få en pakke, der er mere attraktiv. Hvor der ikke er den fuldstændig frie bevægelighed af arbejdere over grænsen, men hvor vi faktisk har et frihandelsområde, vi kan bruge til noget. Det er den diskussion vi skal have, siger Søren Espersen.