Vil bygge kunstig ø til mindst 10 milliarder i Nordsøen

Tre energiselskaber har sat pen til papir på en ambitiøs plan om at opføre en flere kvadratkilometer stor ø.

Et dansk, et tysk og et hollandsk energiselskab har planer om at opføre en seks kvadratkilometer stor ø midt i Nordsøen.

Det svarer til 840 fodboldbaner, og øen - Power Link Island - skal have både bygninger, en havn og en lufthavn.

Power Link Island skal være et energicentrum og en afgørende brik i at gøre Europa komplet grøn, når det kommer til energi.

Det skriver det danske selskab i konsortiet, Energinet.dk.

- Vi tror fuldt og fast på det

Over de kommende år vil selskaberne nu officielt finde ud af, om ideen kan flyve og søge partnere. Teknisk direktør i Energinet.dk, Torben Glar Nielsen, er optimist.

- Vi tror fuldt og fast på dette her, ellers gjorde vi det søreme ikke. Så ville vi ikke smide penge efter det.

- De første udregninger viser, at det slet ikke er skeløjet. Det er faktisk helt sandsynligt, siger han til Ritzau.

Idéen er, at øen kan fungere som central for kommende enorme havvindmølleprojekter.

Ligger strategisk godt

Området omkring Dogger Banke er lavvandet, vindrigt og ligger strategisk godt til at forbinde Storbritannien, Norge og Europa med kabler.

Energinet.dk og partneren TenneT, der har et selskab i både Holland og Tyskland, vurderer, at der kan opstilles havvindmøller nok til at give strøm til 80 millioner europæere.

- Når man bygger en ø, så får man de fordele, vi kender fra at stille møller op tæt ved kysten. Det er meget billigere end at opstille dem langt ude i havet.

- Derudover vil man kunne bruge øen til at transportere strøm fra eksempelvis de norske vandkraftværker til Europa. Det får vi brug for, hvis Europa skal køre på 100 procent grøn energi i fremtiden, siger Torben Glar.

Brian Vad Mathiesen, der er energiekspert og professor i energiplanlægning ved Aalborg Universiet, hilser tiltaget velkommen - også selvom at det ikke kommer til at ændre meget på elprisen for danske elkunder.

- Vi har i forvejen meget lave elpriser. Men projektet kan få betydning for den danske udvikling, da vi får brug for mere el i fremtiden. Det betyder, at vi kan sikre lavere priser på offshore vind, siger han til TV 2.

Dog gør Brian Vad Mathiesen opmærksom på, at Danmark skal passe på med ikke at blive knudepunktet for den europæiske strøm.

- Det er afgørende, at havvindmøllerne bliver koblet sammen med de store forbrugscentre i Holland og England. De skal have direkte adgang til strømmen, så det ikke skal ind over Danmark. Der skal tænkes i helhedsløsninger. Hvis man er i stand til at koble mere vedvarende energi på markederne, kan europæiske lande få mere gavn af det.

Kan stå færdigt i 2030

Projektet er dog ikke noget, der bliver realiseret fra den ene dag til den anden. Først vil der gå et par år med at få planen helt på plads, og så skal der bygges.

Torben Glar vurderer, at kalenderen i den bedste af alle verdener vil skrive 2030, før øen er færdig.

Prisen er langt fra på plads heller. Men de indledende beregninger viser, at øen alene vil koste ti milliarder kroner.

- Det er bare for at skabe øen. Vi har ikke kigget på, hvad det vil koste at lave en havn, en lufthavn og alt det andet infrastruktur.

- Det er selvfølgeligt mange penge, men ikke hvis de kan forsyne 80-100 millioner europæere med strøm, siger Torben Glar.